A friss, 90 oldalas tanulmánya szerint ha sikerül érvényesíteni a hétvégi brüsszeli EU-csúcson elfogadott - a kormányzó Konzervatív Párt keményvonalas brexit-tábora és az ellenzék által egyaránt súlyosan bírált - kilépési feltételrendszert, a brit GDP értéke a következő 15 éves időszak végére 3,9 százalékkal lesz alacsonyabb annál, amit az EU-tagsága fennmaradása esetén érhetne el.

A minisztériumi prognózis szerint ha a brit EU-tagság megállapodás nélkül szűnik meg, a halmozott növekedési veszteség elérheti a 9,3 százalékot - írta az MTI.

A gazdasági növekedés minden forgatókönyv esetén folytatódik hosszú távon, vagyis a pillanatnyi GDP-értéknél alacsonyabb szintet egyetlen számítás sem feltételez a 15 éves időszak végére. A modellszámítások mindegyike azt mutatja, hogy a brit gazdaság másfél évtizedes távlatban semmiképpen nem tudja elérni azt a bruttó termelési értéket, amelyet további brit EU-tagság esetén az időszak végére elérhetne.

BoE: összeomlás is jöhet

A Bank of England (BoE) szerdai figyelmeztetése szerint a brit gazdaság összeomlásszerű recessziója és a font meredek értékvesztése lehet a következménye annak, ha Nagy-Britannia rendezetlen körülmények közepette a brexit feltételeiről szóló megállapodás és a kilépés után tervezett átmeneti időszak nélkül távozik jövőre az EU-ból.

A brit jegybank által a londoni alsóház pénzügyi bizottságának megbízásából összeállított, szerda este bemutatott, számos forgatókönyvet vizsgáló 87 oldalas tanulmány szerint a teljesen szabályozatlan kilépésre kidolgozott legrosszabb stresszhelyzeti szimulációs modellek arra vallanak, hogy a brit GDP e forgatókönyv-változat esetén 8 százalékkal zuhanna a 2019 első negyedévére várható szinthez képest.

A legkedvezőbb forgatókönyv a brit kormány által nyáron kidolgozott, 104 oldalas fehér könyvben részletezett javaslatcsomag megvalósulását veszi alapul. A fehér könyv szerint - amelynek fő elemei bekerültek a brexit-feltételekről szóló megállapodás 585 oldalas dokumentumcsomagjába, illetve a majdani kapcsolatrendszert körvonalazó 26 oldalas politikai nyilatkozatba - a jövőbeni új kereskedelmi szabályrendszert az unióval úgy kell megtervezni, hogy biztosítható legyen a súrlódásmentes további kétoldalú áruforgalom a brit EU-tagság megszűnése után is.

A pénzügyminisztérium hatástanulmánya szerint az e feltételrendszer alapján lezajló brexit 2,5 százalékos GDP-veszteséget okozna 15 év alatt a brit EU-tagság folytatódásához viszonyított, feltételezett akkori értékhez képest. Ha azonban ha az uniós országokból Nagy-Britanniába irányuló nettó munkaerő-bevándorlás zéróra csökken, akkor 3,9 százalékkal lenne alacsonyabb a brit hazai össztermék az időszak végén, feltételezve, hogy a nem vámjellegű kereskedelmi akadályok GDP-átszűrődési rátája 50 százalék.

A tanulmány szerint ha nem sikerül érvénybe léptetni a brexit-feltételrendszert, és London megállapodás nélkül kerül ki jövőre az EU-ból, ennek másfél évtizedes távlatban számolt mediánhatása 9,3 százalékos GDP-veszteséget jelentene az EU-tagság folytatódásának elméleti forgatókönyvéhez képest.

A mediánértéken belül számolt szélső értékveszteségek sávja mínusz 8 százaléktól mínusz 10,7 százalékig terjed, vagyis legrosszabb esetben a brit gazdaság bruttó termelési értéke 15 év múlva csaknem 11 százalékkal maradna el a további uniós tagság esetére feltételezhető szinttől.

A tanulmány következtetései jórészt egybeesnek a legutóbbi független szakértői becslésekkel.