Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szerda esti - jogilag egyébként nem kötelező erejű - szavazás meglepetés, mert a képviselők többsége nem a kormány eredeti indítványára, hanem egy módosításra szavazott  - írta az MTI.

A konzervatív párti kormány által beterjesztett indítvány kifejezetten arra vonatkozott, hogy az Egyesült Királyság a brexit március 29-i határnapján nem léphet ki megállapodás nélkül az EU-ból.

A kormányzati beterjesztéshez azonban érkezett egy módosító indítvány, amely azt kezdeményezte, hogy a parlament meghatározatlan időre mondja ki a megállapodás nélküli brexit tilalmát, és a képviselők a szerda esti szavazáson csekély többséggel, 312:308 arányban ezt támogatták.

Theresa May brit miniszterelnök szerint ha a parlament nem hajlandó elfogadni a brit EU-tagság megszűnésének (brexit) feltételrendszeréről szóló megállapodást, és nem járul hozzá a megállapodás nélküli brexithez sem, akkor a március 29-i határidőhöz képest akár hosszasan is halasztódhat az Egyesült Királyság kilépése az Európai Unióból.

A brit kormány szerda este bejelentette, hogy ha a londoni alsóház egy héten belül elfogadja a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszerét tartalmazó megállapodást, London a rbexit egyszeri, június 30-áig terjedő elhalasztását fogja kérni az Európai Uniótól, annak érdekében, hogy legyen idő a kilépéshez szükséges jogszabálytervezetek törvénybe iktatására.

Az indítvány csütörtökön kerül az alsóház elé vitára és szavazásra. Theresa May miniszterelnök a beterjesztés ismertetése előtt közölte: rövid idejű, technikai jellegű halasztásra csak akkor van mód, ha a brexit-megállapodást a képviselők elfogadják.

May szerint a háznak meg kell értenie, hogy ha továbbra sem támogatja a brexit-feltételekről szóló egyezséget - amelyet a törvényhozók eddig kétszer, először januárban, majd kedd esete is elutasítottak -, akkor a brexit sokkal hosszabb idejű halasztására lesz szükség, és ebben az esetben az Egyesült Királyságnak részt kell vennie a május végén esedékes európai parlamenti választásokon.