Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Charles Michelnek, az Európai Tanács ősz végén hivatalba lépő új elnökének elege van a brexit körüli huzavonából, világos helyzetet akar még azon az áron is, hogy az Egyesült Királyság kiszakad az EU-ból, míg Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökjelöltje türelemre int mindenkit a szigetország ügyének kezelésében - írja a Financial Times. Michel már a 2016-os brit népszavazás idején azt követelte, hogy az Egyesült Királyság vezetői minél előbb öntsenek tiszta vizet a pohárba azzal kapcsolatban, milyen viszonyt akarnak a jövőben az Európai Unióval. Von der Leyen azonban idén áprilisban a kemény brexit kiszámíthatatlan következményeire figyelmeztetett.

Belga miniszterelnökként Michel az elmúlt három évben a londoni vezetés legkeményebb bírálói közé tartozott, sokszor kifogásolta a brexit kaotikus kezelését. Gyakran volt egy platformon olyan ez ügyben kemény álláspontot elfogadó vezetőkkel, mint Emmanuel Macron francia államfő. Utóbbi nyomására fogadtak el például az uniós vezetők áprilisi csúcsértekezletükön, hogy a jövő év eleje helyett csak október végéig hosszabbítják meg a brexit határidejét. Von der Leyen, aki egyébként a London School of Economicson szerzett diplomát, inkább Angela Merkel óvatos megközelítését képviseli - Merkel az áprilisi csúcson a 2020 márciusáig szóló brexithosszabbítást támogatta.

Lesz teendő

Michelnek Donald Tusk utódaként a feladatai közé fog tartozni az uniós csúcsértekezleteken a brexittel kapcsolatban hozandó döntések előkészítése, von der Leyen - ha az Európai Parlament is támogatja bizottsági elnökké választását - közvetlenül felel majd az Egyesült Királyság és az unió tárgyalásainak lebonyolításáért és a felek között születő megállapodásért, akkor is ha az a kemény brexitről szól majd.

Segítségükre lesz, hogy az EU-tagállamok vezetői korábban világosan lefektették a brexittel kapcsolatos álláspontjukat. Ennek az a lényege, hogy a kilépő tagállam nem mazsolázhat, azaz nem kötnek vele olyan egyezséget, amelyben megtarthatja az EU-ból, amit kedvezőnek tart, miközben hátra hagyhatja kötelezettségeit.

A két új uniós vezetőnek rövid időn belül össze kell hangolnia a brexittel kapcsolatos álláspontját, miután novembertől már az ő dolguk lesz ennek az ügynek a menedzselése is. Bár a jelenlegi helyzet szerint az Egyesült Királyság október 31-ei kilépése még Tusk hivatali idejére esik, akármi is lesz a folytatás - például egy további hosszabbítás - biztos, hogy Michelnek rengeteg ügyes-bajos intézni valója lesz az új brit miniszterelnökkel.