Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A BRICS-csoport országaiban él a Föld lakosságának 42,6 százaléka, ott állítják elő a globális GDP 21 százalékát, és ezek az országok együttesen a világ devizatartalékának csaknem felét birtokolják.

Az S&P szerint az öt ország hosszú távú gazdasági fejlődése tendenciájának a különbözősége miatt a BRICS már nem tekinthető logikus gazdasági csoportnak. Az elmúlt csaknem két évtizedben Kína és India gazdasági növekedése jóval nagyobb volt a vártnál, miközben csalódást okozott Brazília, Oroszország és a Dél-Afrikai Köztársaság - írta az MTI.

A Bloomberg szerint idén Kína és India GDP-je legalább 6 százalékkal nő, miközben Brazília, a Dél-Afrikai Köztársaság és Oroszország gazdasági teljesítménye csupán mintegy 1 százalékkal bővül.

Az akkor még Dél-Afrika nélküli, négy országot összefogó BRIC szót a Goldman Sachs egyik vezető közgazdásza, Jim O'Neill 2001-ben használta először. A Goldman Sachs akkor azzal számolt, hogy 2050-re a BRIC országok együttes gazdasági eredménye lekörözi a leggazdagabbnak számító országok teljesítményét. Erre jelenleg azonban esély sincs.

Az eredetileg négy BRIC-ország (Brazília, Oroszország, India és Kína) külügyminiszterei 2006 szeptemberében találkoztak New Yorkban, melyet további magas szintű találkozók sorozata követett.

A BRIC-országok első csúcstalálkozóját 2009 júniusában tartották az oroszországi Jekatyerinburgban. A csúcstalálkozó fókuszában a globális gazdasági helyzet javításának eszközei, a pénzügyi intézményrendszer reformja, továbbá a négy ország még hatékonyabb jövőbeni együttműködésének kérdései álltak. A BRIC-országok bejelentették egy új globális tartalék deviza létrehozásának szükségességét. A jekatyerinburgit követően minden évben egy csúcstalálkozót rendeztek, amelyeknek mindig más tagország adott helyszínt.

A Dél-Afrikai Köztársaság 2010. december 24-én vált a társulás tagjává. Az országcsoport nevét BRICS-re változtatták.