Az Európai Unió egyfajta ultimátumot készül átadni az Egyesült Királyságnak, ami igen egyszerűen hangzik: vagy része marad Észak-Írország az EU-s vámuniónak, vagy nincs válási megállapodás - írja a Financial Times. Boris Johnson brit miniszterelnök találkozik ír kollégájával, Leo Varadkarral - ezen válhat világossá, hogy belemennek-e a britek (ami igencsak valószínűtlen) vagy sem. Londoni tisztviselők mindenesetre nem várnak áttörlést, csak egy kétórás beszélgetést, ami nem hoz majd eredményt.

Azzal, hogy az EU a vámunióhoz ragaszkodik, lemond Észak-Írország egységes piaci tagságáról - látszólag. Lényegében a svájci modellhez hasonló módszerről van szó. Svájc szabadkereskedelmi megállapodást kötött az EU-val, azaz nincsenek vámhatárok, ám az egységes piacon nem képviselteti magát. Ezért elvileg bármit exportálhat az unióba.

Csakhogy van itt egy kicsi csavar. Gyakorlatilag ugyanis azoknak a termékeknek, amelyeket Svájc be akar vinni az unióba, meg kell felelniük az EU-s szabványoknak. Minden egyes árufajtánál egyeztetni kell, hogy ez az egyezés stimmel-e, ha nem, akkor bocs, de nem juthat be az uniós piacra az adott termék. Más kérdés, hogy a svájci minőség aligha bukik meg az uniós szűrőn.

Csiki-csuki

Szóval a helyzet úgy áll, hogy ha Észak-Írország az EU-s vámunióban marad, akkor bármilyen agrár- és ipari terméket bevihet az unióba, feltéve persze, hogy megfelelnek az EU-s standardoknak. Ezt ugyan az ír-északír határon ellenőrizni kell, de ez csak az áruk forgalmát akasztja meg, az emberek a vámunióban szabadon jöhetnek-mehetnek - és vihetnek bármilyen árucikket, amit már megvásároltak, azaz túl vannak a vámon. Csempészet kizárva.

A brit kormány azonban nem akarja az Észak-Írországra vonatkozó EU-s vámuniót, mert így az Ír-tengeren vámhatár jönne létre. Ehelyett egy vámrezsimben tartaná az Egyesült Királyságot, miközben az agrár- és az ipari termékek vonatkozásában egységes piacon maradna Észak-Írországot és Írország.

Még egy ajánlat

Johnson tanácsadói egy további uniós ajánlatra is számítanak, mégpedig azzal kapcsolatban, hogyan hozzanak döntést az Északír Nemzetgyűlés pártjai a vámunió fenntartásáról. Az EU azt fogja ajánlani, hogy ha mind a brit unionista pártok, mind az ír nacionalista pártok beleegyeznek, akkor ki lehessen lépni a vámunióból. Ez nem igazán tetszik a brit unionistáknak - akik mindenáron az Egyesült Királyságban akarják látni az országukat -, mert borítékolható, hogy az ír nacionalisták - akik az egységes Írországról álmodnak - sose mennének bele.

Varadkar helyteleníti, hogy az északíreket nem kérdezték meg arról, mit szeretnének: az EU-s vagy a brit vámunióhoz tartoznának-e? Vélhetően tisztában van vele, hogy Észak-Írországban jelenleg többségben vannak azok, akik az előbbit részesítenék előnyben.

Összességében Londonban úgy látják, hogy az EU az október 31-ei brexithatáridő kitolására játszik, mivel a Johnson nem fog belemenni, hogy az északírek az EU-s vámunióban maradjanak. Az Egyesült Királyságban november 1-jét követően várhatóan előrehozott választások lesznek, és egy új, akár a jelenlegi ellenzékből verbuválódott kormány állhat fel. Ezzel vélhetően könnyebben lehetne egyezkedni, mint a konzervatív kabinettel, amely láthatóan a brexiterek foglya.