A biztosok kollégiumának szerdai ülését követő brüsszeli sajtótájékoztatóján Dimitrisz Avramopulosz elmondta, levélben fordult a tagállamok belügyminisztereihez, amelyben a Görögországban és Olaszországban tartózkodó menedékkérők áttelepítésének felgyorsítását kérte.

Avramopulosz ebben arra emlékeztette a tárcavezetőket, hogy "köti őket a menekültek elosztásáról szóló döntés, és ezt a helyzet sürgőssége miatt azonnal alkalmazni kell". Az EU-biztos arról számolt be, hogy a 160 ezer menekült áttelepítését célzó, tavaly szeptemberben elfogadott uniós mechanizmus keretében eddig mindössze 497 embert helyeztek át.

Az Európai Bizottság szerdán tette közzé friss helyzetértékelését a kontinenst érintő migrációs válság kezeléséről. A dokumentumban az adminisztrációs eljárások gyorsítására és a menedékkérők fogadása körüli feltételek javítására szólították fel Athént annak érdekében, hogy a dublini egyezmény keretében újra vissza lehessen küldeni más EU-tagállamokból a dél-európai országba azokat a migránsokat, akik Görögországban léptek először az unió területére.

Az EU tagállamai évek óta nem küldhetnek vissza menekülteket Görögországba a dublini egyezmény alapján, mivel az Emberi Jogok Európai Bírósága hiányosságokat tárt fel abban, ahogyan az ország a menedékkérőkkel bánik.

Működniük kell a hotspotoknak!

Avramopulosz a menedékkérőket fogadó regisztrációs központok (úgynevezett hotspotok) mielőbbi létrehozására és üzembe helyezésére sürgette Görögországot és Olaszországot. Mint mondta, a két országnak még számos tennivalója van a menekültválság kezelése terén.

Bár Görögországban a tervezett öt hotspot közül egyelőre csak egyet helyeztek működésbe, januárban már az újonnan érkező migránsok 78 százalékától ujjlenyomatot vettek, ez az arány szeptemberben még csak 8 százalék volt. A görög hatóságok 2015 eleje óta kevesebb mint 20 ezer bevándorlót toloncoltak vissza, ami a bizottság szerint meglehetősen csekély arány az országba érkezett mintegy 880 ezer migránshoz képest.

Az Olaszországban felállítandó hat regisztrációs központ közül eddig kettő kezdte meg a működését. Az országban jelenleg a menedékkérők 87 százalékától vesznek ujjlenyomatot, ami jelentős növekedés a szeptemberi 36 százalékhoz képest. Az olasz hatóságok által eddig visszaküldött bevándorlók száma 14 ezer körül van, ami ugyancsak kevés a tavalyi 160 ezer érkezőhöz képest.

Hét ország áll kötelezettségszegési eljárás alatt

Hét ország esetében léptette új szakaszba szerdán az Európai Bizottság a korábban indított kötelezettségszegési eljárásokat az európai menekültügyi szabályok megsértése miatt. Németország és Szlovénia esetében két-két eljárás, Észtország, Görögország, Franciaország, Olaszország és Lettország esetében pedig egy-egy kötelezettségszegési eljárás ügyében küldött a brüsszeli testület úgynevezett indoklással ellátott véleményt a tagállami fővárosokba. Az érintett országoknak két hónapjuk van arra, hogy átültessék saját jogrendjükbe az uniós szabályokat, s erről értesítsék a brüsszeli testületet. Ha ezt nem teszik meg, az Európai Bizottság az Európai Bírósághoz fordulhat, amely akár büntetést is kiszabhat az uniós jogot sértő országokra.

Visszaesett a Törökországból érkezők száma

A friss jelentés szerint az utóbbi hónapokban jelentősen mérséklődött a Törökországból Európába tartó menekültáradat, az érkezők száma azonban még mindig nagy. A dokumentumban szerint januárban naponta átlagosan 2186-an keltek át illegálisan a görög-török - tengeri - határon, ez a szám októberben 6929, decemberben pedig 3575 volt. Az uniós biztosok elismerték Törökországnak az Európába irányuló migráció megfékezése érdekében meghozott több intézkedését, azonban felszólították Ankarát az Európai Unióval tavaly kötött megállapodás maradéktalan végrehajtására.

A török kormány novemberben ígéretet tett rá, hogy erőfeszítéseket tesz a menekültáradat mérséklése érdekében, cserében pedig az unió egyebek mellett vállalta, hogy hárommilliárd euróval támogatja a szíriai menekültek törökországi ellátását, felgyorsítja a vízumliberalizációs tárgyalásokat és az EU-tagjelölt Törökország integrációját.

Ausztria kevesebb menekültet kaphat

A fentiek mellett az EB ugyanakkor arra is javaslatot tett szerdán, hogy a következő évben ideiglenesen 30 százalékkal csökkentsék a menedékkérők Európai Unión belüli áttelepítésére szolgáló mechanizmus keretében Ausztriába áthelyezendő bevándorlók számát. A javaslatot az osztrák menekültügyi rendszer túlterheltségével indokolták. A bécsi kormány decemberben kérte a bizottságot az áttelepítések felfüggesztésére.

Tavaly nagyjából 700 ezer migráns érkezett Ausztriába, és közülük 90 ezren ott is nyújtották be a menedékkérelmüket. A 160 ezer menekült áttelepítését célzó, szeptemberben elfogadott mechanizmus keretében Ausztriának ezzel szemben "csak" mintegy kétezer embert kellene befogadnia.

A brüsszeli testület decemberben arra tett javaslatot, hogy egyéves időtartamra átmenetileg függesszék fel a Svédországba történő áttelepítéseket.