Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Alekszej Kudrin azt mondta továbbá, hogy ilyen nagyságrendű privatizációt egy év alatt nem lehet lebonyolítani, két év alatt viszont igen.

A pénzügyminiszter konkrétan beszélt a Rosznyefty olajcégről, amelynek 19,5 százalékát értékesítené az állam, és az ebből származó bevétel kormányzati várakozások szerint legkevesebb 500 milliárd rubel lehet.

Alekszej Uljukajev gazdaságfejlesztési miniszter nemrég azt mondta, hogy a listán szerepelhet az Alrosa, a világ legnagyobb gyémánttermelője, továbbá a Basnyefty orosz olajtermelő vállalat. Vlagyimir Putyin államfő még decemberben az Aeroflot légitársaság magánosításáról beszélt.

Érdeklődés máris mutatkozik a még hivatalosan el sem indított privatizáció iránt. Így például a Lukoil, a legnagyobb magánkézben lévő orosz olajcég bejelentette: megvenné a Basnyefty olajvállalat állami részesedését. Orosz kormányzati forrás szerint a tavaly hetedik legnagyobb olajtermelő Basnyefty iránt más cégek is érdeklődnek.

Egy oligarcha már bejelentkezett

Viktor Vekszelberg orosz milliárdos pedig szombaton azt mondta, hogy megvenne néhány orosz bányát. Ő az első orosz oligarcha, aki hivatalosan is érdeklődést tanúsított a kormány privatizációs terve iránt.

Viktor Vekszelberg arra a kérdésre válaszolva, hogy érdekli-e a tavaly 3,5 milliárd dollár bevételű Alrosa vagy más bányák, a milliárdos azt válaszolta, hogy "minden az ártól függ". Majd hozzátette: "Megvennénk néhány bányát, tradicionálisan érdekeltek vagyunk az ágazatban, de meglátjuk, hogy mit ajánl az állam".

Vekszelberg leszögezte ugyanakkor: az orosz olaj- és gázipar hidegen hagyja. Ő volt az egyike annak a négy orosz milliárdos alkotta konzorciumnak, amely 2013-ban a TNK-BP olajtermelőből 27,7 milliárd dollárért adott el részesedést a Rosznyefty cégnek. Az ügylet mintegy 7 milliárd dollárral gyarapította Vekszelberg vagyonát.

Az orosz kormány azért kénytelen eladni állami részesedéseket, mert a kőolaj áresése miatt megcsappant a költségvetés bevétele, ami miatt máris jelentősen kurtítani kellett a kiadásokat.