A Görögországot kormányzó szocialista párt (Pasok) három képviselője nem támogatja a miniszterelnök népszavazási kezdeményezését, és nem szándékozik a kormány mellett voksolni a pénteki bizalmi szavazáson. Ezzel elveszett a kormánytöbbség: a fordulat előtt a Pasoknak már csak 152 fős képviselő-csoportja volt a 300 fős parlamentben. A kormány rendkívüli ülést kezdett helyi idő szerint 12 órakor.

Fellázadt a pénzügyminiszter

Evangelosz Venizelosz pénzügyminiszter, aki tegnap Papandreuval együtt Cannes-ban részt vett az Európai vezetők mini csúcsértekezletén, Görögországba visszatérve ma reggel a nyilvánosság előtt kijelentette: ellenzi a népszavazást. Ezt követően csatlakozott hozzá helyettese, majd az egészségügyi, illetve a fejlesztési miniszter - jelentette a BBC athéni tudósítója.

Venizelosz szerint Görögország eurózóna-tagságát nem lehet kockára tenni - a tegnapi minicsúcson Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia államfő is világossá tette, hogy ezt tekintik a népszavazás tétjének. A nemzeti egység jegyében és politikai felelősségük tudatában meg kell védenünk az országot, és haladéktalanul végre kell hajtanunk az október 26-ai eurózónacsúcson elfogadott intézkedéseket - mondta a pénzügyminiszter.

Hasad a kormánypárt

A népszavazást már az ötlet ismertetése után közvetlenül is ellenezte számos Pasok-politikus. Az újabb kemény megszorításokkal járó csomag elfogadtatása érdekében felvették a nemzeti egységkormány alakításának, illetve az előrehozott választások kiírásának lehetőségét. Utóbbit akarja az ellenzék, amely kifogásolja, hogy az uniós pakkban nincsenek a görög gazdaság növekedését serkentő elemek.

Venizelosz tanácsadói azt mondták a BBC helyi tudósítójának, hogy főnökük nyilatkozata azt mutatja: a kormánypárt a szíve közepén hasad. Egyikük leszögezte: a pénzügyminiszter nem hagyta jóvá a referendum kiírását és "nem tekinti azt fontos feladatnak". Helyi újságírók külföldi kollégáiknak már korábban jelezték, hogy Venizelosz saját bázist épít a Pasokban, amelyhez sok parlamenti képviselő tartozik.