Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az 50 éves Weidmann mandátuma április 30-án jár le.

Weidmann közismert héja, aki gyakran disszonáns hangot ütött meg az Európai Központi Bank (ECB) kormányzó testületének tanácskozásain. Szkeptikus, sőt olykor ellenséges volt a Mario Draghi ECB-elnök által képviselt, és a tanács túlnyomó többsége által támogatott stimuláló gazdaságpolitikával szemben - írta az MTI.

A német jegybankár többször szóba került az októberben posztjáról távozó Draghi utódjaként, de rigorózus monetáris politikai nézetei miatt az euróövezet déli tagállamai ellenségesek vele szemben. Mario Draghi lehetséges utódjaként felmerült Erkki Liikanen, a finn központi bank elnöke, Olli Rehn, az EU korábbi pénzügyi biztosa és Francois Villeroy de Galhau, a francia központi bank elnöke is.

Weidmann egy frankfurti pénzügyi konferencián szerdán azt mondta, hogy a német gazdaság gyengélkedése a vártnál tovább tarthat, de ez nem indokolja, hogy az ECB formálisan elhalassza a tervezett kamatemelést. A gazdaság bővülése nem fogja elérni 1,5 százalékos potenciális növekedési ütemét - mondta Weidmann, közvetve megerősítve azokat a széles körben elterjedt várakozásokat, hogy az ECB jövő csütörtökön leszállítja az eurózóna növekedésére és az inflációra vonatkozó előrejelzését.