Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Jeremy Corbyn a legnagyobb brit ellenzéki erő Liverpoolban rendezett éves kongresszusának szerdai zárónapján felszólalva kijelentette: ha a konzervatív párti brit kormány nem tud egyezségre jutni az unióval a brit EU-tagság megszűnésének (brexit) feltételrendszeréről, vagy ha lesz megállapodás, de azt a brit parlament leszavazza, a Munkáspárt új választások kiírásáért fog kampányolni.

Corbyn szerint a párt támogatni tudna egy olyan megállapodást, amelynek alapján Nagy-Britannia vámuniós kapcsolatrendszerben maradna az EU-val, és így nem lenne szükség a fizikai határellenőrzés visszaállítására Észak-Írország és az unióban maradó Ír Köztársaság között. Ha azonban a konzervatívok nem tudnak elérni egy ilyen megállapodást, akkor át kell engedniük a kormányzást annak a pártnak, amely erre képes - tette hozzá.

A kongresszusi küldöttek által előző nap óriási többséggel elfogadott határozat - amely egyben a Labour új brexit-stratégiája is - szintén kimondja, hogy ha a parlament elutasítja a konzervatív kormány által az EU-val kötendő brexit-megállapodást, vagy ha a tory kormány nem tud megállapodásra jutni az unióval, és Nagy-Britannia egyezség nélkül távozik az EU-ból, akkor az ország javát új parlamenti választások azonnali kiírása szolgálná a legjobban, és az, ha e választásokon a Konzervatív Pártot a választók "kisöpörnék" a hatalomból.

A Labour-kongresszus által jóváhagyott határozatban szerepel az is, hogy ha nem sikerül elérni a parlamenti választások kiírását, a Munkáspártnak minden egyéb lehetséges opciót támogatnia kell, beleértve a kampányolást egy újabb népszavazásért.

Sir Keir Starmer, a munkáspárti árnyékkormány brexit-ügyi miniszterjelöltje a határozat keddi elfogadása előtt nem sokkal elmondott kongresszusi felszólalásában egyértelműen kijelentette, hogy ha népszavazásra kerül sor, "senki nem zárja ki, hogy a (választható) lehetőségek között lesz a bennmaradás (az Európai Unióban)". Ebben a kérdésben azonban továbbra sincs egyértelmű konszenzus a Munkáspárton belül.

Jeremy Corbyn a kongresszust záró szerdai felszólalásában nem is említette közvetlenül az újabb népszavazás lehetőségét, sőt kijelentette, hogy a Munkáspárt tiszteletben tartja a brit EU-tagságról 2016-ban rendezett népszavazás eredményét, és elsősorban az új parlamenti választások kiírásának kikényszerítésére összpontosítja erejét, ha a kormány brexit-tárgyalásai kudarcba fulladnak.

A Labour vezetője szerdai záróbeszédében hozzátette ugyanakkor, hogy ha az új választások kiírását nem sikerül elérni, akkor "minden más opciót" fontolóra kell venni.

A brit EU-tagságról rendezett 2016-os referendumon a résztvevők szűk, 51,9 százalékos többsége arra voksolt, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az Európai Unióból. A konzervatív párti brit kormány határozottan elzárkózik bármiféle újabb népszavazás kiírásától.

Képünk forrása: Shutterstock