Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Folytatódott a bankbetétek zsugorodása Lengyelországban a nyár elején is - írtja a gazeta.pl. A folyamat a magánszemélyek esetén 2016 februárjában kezdődött, azóta 24 milliárd zlotyt vettek ki a számláikról, a vállalatok 2016 decembere óta vonják ki a pénzüket, azóta 14 milliárd zlotyval csökkentették betéteiket.

A cégek ilyen megtakarításának teljes összege jóval kisebb, mint a magánszemélyeké, így százalékos arányban nyolc százalékkal zsugorodtak megtakarításaik, míg privát betétek 15 százalékkal vannak korábbi értékük alatt. A vállalkozások 78 milliárd zlotyt tartottak a bankokban június végén, míg a magánügyfelek 260 milliárdot.

A szakértők egyetértenek abban, hogy a magánbetéteseket a rendkívül alacsony kamatok kedvetlenítették el. Kivett pénzüket gyakran egyszerűen nem kamatozó számlákon tartják, így a pénz egy része a bankokban maradt, de jelentős összegeket fektetnek be olyan ingatlanokba, amelyek kiadásával bevételre tehetnek szert. Ez lehet az egyik oka, hogy Lengyelországban az egekbe emelkedtek a lakásárak és a bérleti díjak.

A cégek is

A lengyel cégek betétjeiben és számláin 15 milliárd zlotyval kevesebb van, mint 2016 végén. Nem egyértelmű, hová vándorolt ez a pénz. A szakértők egyik feltételezése az, hogy a nagy részéből adóbefizetés lett. Közvetve erre utal a kormány melldöngetése az állami bevételek megugrásával kapcsolatban.

A másik lehetőség, hogy az utóbbi időben megugrott bérek fedezetéül szolgáltak a megtakarítások. Végül az is lehet, hogy a vállalatok más, bankon kívüli megtakarítási termékekbe fektették a pénzüket, például befektetési alapokba.

Vehetnek külföldi terméket és szolgáltatásokat is és vihették a pénzüket külföld megtakarításokba. Erre vonatkozóan azonban nincsenek konkrét adatok, ezért nem lehet pontosan megállapítani, mi folyik ezen a téren. Csak annyit lehet látni, hogy a vállalkozások egyre kevesebb pénzt tartanak a bankokban.