Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az éghajlatváltozásban rejlő üzleti potenciál kiaknázása, ami a kockázatok felmérése és beárazása mellett viszonylag új megközelítés, segíthet a klímaváltozás kezelésére fordított források mobilizálásában - derül ki az NRGReport energia-szakportál cikkéből.

A méréshez azonban egyelőre nem állnak rendelkezésre konkrét, széles körben használt mérőszámok. A klímakockázatok mérésére ma is használt makrogazdasági modellek ugyanakkor a klímaváltozás adta lehetőségek felderítésére is alkalmazhatók - hangzott el az idei klímacsúcson Bonnban. Modellezhető lenne például, hogy milyen előnyökkel jár a karbonintenzitású eszközökről, gazdálkodásról az alacsonyakra történő átállás.

A mezőgazdaság és az éghajlat(változás) közötti összefüggések, az időjárás anyagi következményei az agrárium esetében jól ismertek. Az épületek/lakáságazat esetében azonban már nem feltétlenül.

Az éghajlatváltozás gazdasági hatása földrajzi területenként eltérő. Nemcsak az éghajlat különbözősége okán, hanem azért, mert különbözőek a gazdasági körülmények. Éppen emiatt a befektetők szempontjából kockázati tényező, ha egy adott technológiai megoldás alkalmazása eltérő földrajzi területeken, eltérő üzleti modellek alapján lehet csak gazdaságilag fenntartható.

A probléma oldaláról közelítve az aggregált számok - például a szigetelt lakások aránya és a szigeteléssel elérhető megtakarítás mértéke - a szakmai szövetségeken keresztül érhetők el. A klímaváltozásban rejlő üzleti lehetőségek azonban épp az innovatív megoldások különbözősége folytán sokszor csak esetileg, egy-egy üzletmenetre kalkulálhatók.

A Napi.hu együttműködik az NRGReport.com portállal.

A nyitókép forrása: Szabó Dániel/Napi.hu