Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A rendkívüli parlamenti ülés összehívásához szükséges aláírásokat az öt ellenzéki párt pénteken akarja átadni Radek Vondráceknek, a képviselőház elnökének. A hatályos szabályok szerint a házelnöknek ezt követően egy héten belül össze kell hívnia a rendkívüli parlamenti ülést. Fiala szerint az ellenzék azzal számol, hogy a bizalmatlansági indítvány megvitatására a jövő héten kerül sor.

Az ellenzéknek a rendkívüli parlamenti ülés összehívásához megvan a kellő számú képviselője, de ez a kormány megbuktatásához nem elegendő. A 200 tagú parlamenti alsóházban ehhez 101 szavazatra lenne szükség, amivel az ellenzék nem rendelkezik.

Az ANO mozgalom és a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) koalíciójának ugyan együttesen csak 93 szavazata van (78 és 15), de minthogy a kabinetet kívülről továbbra is támogatja Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM-15 mandátum), a kormányoldal összesen 108 képviselő voksában bízhat, így az ellenzék kezdeményezése eleve kudarcra van ítélve. Mindhárom párt frakcióvezetője jelezte, hogy képviselői támogatni fogják a kormányt

"Ezt tudjuk, de a politikában a gesztusok is fontosak" - jelentette ki Fiala.

Az ellenzéki pártok felszólították a szociáldemokratákat és a kommunistákat is, hogy nyilatkozzanak, hajlandóak lennének-e támogatni Andrej Babis eltávolítását a kormány éléről, de a tárgyalásokat mindkét párt elutasította.

Az ellenzék azzal vádolja Andrej Babist, hogy visszaélt a uniós támogatásokkal, és összeférhetetlenség van politikai, valamint vállalkozói szerepvállalása között, ezért haladéktalanul távoznia kellene a kormány éléről. Babis a vádakat elutasította, politikai kampánynak minősítette, és ismételten kijelentette, hogy önként nem fog lemondani.