Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A cseheket régóta bosszantják a simlis valutaváltók, akik irreális árfolyamok alkalmazásával verik át az ügyfeleiket, nem törődve azzal sem, milyen imázst alakítani ki ezzel a külföldi turistákban a Csehországról. A parlament megelégelte az ügyet, és decemberben módosította a valutaváltásról szóló törvényt. A módosítások most léptek érvénybe - adta hírül a Radio Praha.

A legnagyobb változás, hogy az ügyfeleknek a valutaváltást követően három órán belül módjuk lesz visszacsinálni az üzletet, feltéve, hogy 1000 eurónál nem nagyobb összeget váltottak át - derült ki Markéta Fiserová, a cseh jegybank szóvivőjének szavaiból. Emellett a valutaváltók a jövőben nem alkalmazhatnak kedvezményes, úgynevezett VIP árfolyamokat, továbbá nem számíthatnak fel külön díjat a szolgáltatásukért (azaz az árrésből kell megélniük).

A szóvivő elárulta, hogy sokat várnak a változásoktól, miután eddig évente 250-300 panasz érkezett a jegybankhoz a valutaváltók viselt dolgai miatt. És ez nyilván csak a jéghegy csúcsa, mert a turisták, akiket sérelem ért vélhetően nem vesztegették az idejüket reklamációs ügyintézéssel. A valutaváltók szakmai szervezete persze úgy véli, hogy a változtatások miatt bezárhatnak a banki váltóhelyek.