Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Prágában, Brünnben és a nagyobb városokban a többezres, a kisebb városokban pedig néhány száz főből álló tömeg azt követelte, ne legyen a cseh kormány élén olyan politikus, aki ellen büntetőeljárás van folyamatban. Andrej Babist azzal gyanúsítja a rendőrség, hogy a korábbi években jogtalanul jutott európai uniós forrásokhoz, s ezért büntetőeljárást indított ellene. Babis a vádat határozottan elutasítja, s azt állítja, politikai megrendelésre született meg.

A civil szervezetek áltak szervezett tiltakozó akciók résztvevői azt is követelték, hogy mihamarabb távozzon tisztségéből az ügyvezető kormány, amely januárban nem kapott bizalmat a parlamentben. Ezzel kapcsolatban éles bírálatok célpontja volt Milos Zeman államfő is, aki a tüntetők szerint támogatja Babist és a bizalom nélküli kormány további regnálását.

Számos helyszínen folytatódott az aláírások gyűjtése a Babis és ügyvezető kormánya távozását követelő petícióhoz. A CTK hírügynökség civil forrásokból származó értesülésekre hivatkozva azt írta, hogy a petíciót már több mint kétszázezren írták alá. A cél egymillió aláírás összegyűjtése.

A tavaly októberi cseh képviselőházi választást az Andrej Babis vezette ANO mozgalom nyerte. Az ANO-nak a 200 tagú parlamenti alsóházban azonban csak 78 mandátuma van, ezért egyedül nem képes olyan kormányt alakítani, amely bizalmat kapna a parlamentben. Az első Babis-kormány januárban nem kapott bizalmat, az új kormányalakítási tárgyalások pedig eddig nem vezettek eredményhez.