Az oroszok erős piaci kereslete a csokoládéra deficitet okozhat a kakaó világpiacán - írta a Rzeczpospolita a Bloomberg árupiaci elemzőire hivatkozva. Oroszországban már nagyobb a kereslet az édességre, mint a világ számos régiójában, nagyságrendileg csak egész Nyugat-Európa nagyobb.

A kakaó piaca az utóbbi években túltermeléssel küzdött, ami nehéz helyzetbe hozta a kakaóbab termelésével és exportálásával foglalkozó afrikai országokat érzik meg. A világpiacon esett a kakaó ára, ám 2018. második felében fordult a trend. Szakértők 50 ezer tonnás hiányt becsülnek, aminek fő oka az oroszok növekvő csokoládé fogyasztása.

Oroszország lakói évente fejenként 4,8 kilogramm csokoládét vásárolnak, ennél többet csak a svájciak (8,6 kilogramm), az osztrákok és a csehek (7,7 kilogramm) fogyasztanak, de ők messze nincsenek olyan sokan, mint az oroszok.

Helyi adatok szerint a növekvő kereslet miatt az árak is növekszenek Oroszországban. Az élen a mézes sütemények masíroznak évi 2,7 százalékos drágulással, de a kekszek és a torták ára is nő. A táblás csokoládé csak 0,3 százalékkal drágult.

A fotó forrása: Pixabay