Az IMF-kölcsön kamata 3,25 százalék lesz. A hitel lejáratáról, ahogy az EU-hitel kamatairól sem született még döntés, bár várhatóan némileg magasabb, lesz mint a valutaalapé - mondták az EU és az IMF szakértői a sajtótájékoztatón. A 78 milliárd eurós összeg több mint felét az idén folyósíthatják.

Az IMF misszióvezetője, Poul Thomsen felhívta a figyelmet arra, hogy a portugál gazdaság jelentős nehézségek elé nézhet a következő három évben. A portugál pénzügyminiszter, Fernando Teixeira dos Santos tájékoztatása szerint az ibériai állam gazdasága mind 2011-ben, mind 2012-ben 2 százalékkal eshet a magasabb adókulcsok és a jelentős kiadáscsökkentések miatt. Dos Santos elmondta: az adóemelések a forgalmi adókat érintené, a jövedelemadókat nem. A portugál GDP-arányos államadósság várhatóan 2013-ban tetőzhet - tette hozzá.

Jürgen Kroger, az Európai Bizottság képviseletében arról tájékoztatott, hogy a csomagot az euróövezeti államok pénzügyminiszterinek május 16-i találkozóján fogadhatják el.

A mentőcsomag részletei közül többet is a sajtó számára hozzáférhetővé tették. Ezek szerint Portugáliának idén 5,9 százalékra, 2012-ben 4,5 százalékra és csak 2013-ra kell 3 százalékra csökkentenie költségvetési hiányát. A Financial Times beszámolója szerint az egyezségben szerepel egyebek mellett a közalkalmazotti fizetések és nyugdíjak befagyasztása 2013-ig, valamint különadó kivetése a havi 1500 eurót (400 ezer forintot) meghaladó nyugdíjakra.

A reformok következtében csökkennének az egészségügyi kiadások és az egyes termékekre kivetett forgalmi adó is nőhet. A portugál kormány módosítaná a munkavállalói jogokat, és csökkenne a munkanélküliségi segélyek folyósításának időtartama. Nem törölnék el ugyanakkor a közalkalmazottak 13. és 14. havi nyugdíját.

A mentőcsomag keretében a portugál kormány mintegy 5,3 milliárd euró értékben hajtana végre privatizációt 2013-ig bezárólag. A pénzügyi segélyből 12 milliárd eurót különítenének el a bankszektor megerősítésére.

Az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi biztosa, Olli Rehn, valamint az IMF vezérigazgatója, Dominique Strauss-Kahn közös közleményben álltak ki a mentőcsomag mellett. Úgy fogalmaztak: "a portugál gazdaság jelentős kihívások elé néz és a bejelentett erőteljes intézkedések segítenek, hogy helyreálljon".