Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Alapvetően ott tartunk, mint 18 hónappal ezelőtt, semmivel sem kerültünk közelebb a globális felmelegedés megállításához - jelentette ki Greta Thunberg 17 éves svéd környezetvédelmi aktivista a Világgazdasági Fórum egyik első panelbeszélgetésén a Yahoo Finance tudósítása szerint. A világ döntéshozói lényegében semmit sem tettek: a világszintű szén-dioxid-kibocsátás nem mérséklődött. A diáklány másfél éve kezdte tüntetését a klímaváltozás megakadályozása, s ezzel generációja jövőjének biztosítása érdekében.

Bizonyos értelemben sok minden történt - tette hozzá. Nevezetesen létrejött egy globális mozgalom, amelynek fiatal tagjai folyamatos demonstrációkkal hívják fel a figyelmet az emberi civilizációt fenyegető veszélyre. Ennek eredményeképpen az emberek jobban tisztában vannak vele, mi várhat rájuk, a klímaváltozás és a környezetvédelem a politikai diskurzus legfontosabb témái közé került. Mindez szerinte alapvetően annak köszönhető, hogy a fiatalok forszírozzák a dolgot.

Ez azonban nem vezetett ahhoz, hogy a világ vezetői tegyenek is valami olyasmit, aminek érezhető hatása van. Thunberg szerint sem ők, sem a média nem veszi elég komolyan, milyen nagy a baj. A világnak már kevesebb mint egy évtizede maradt arra, hogy elkerülje az azt követő 100 évet meghatározó tragédiát. És amit mond, azzal nem politikai véleményt fogalmaz meg, hanem a rendelkezésünkre álló legmegbízhatóbb tudományos eredményekre utal. A legfejlettebb országoknak sokkal gyorsabban kellene eljutniuk a nulla károsanyag-kibocsátáshoz, mint a feltörekvőknek, majd segíteniük kellene az utóbbiak hasonló erőfeszítését.