Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Dél-Korea arra kéri Magyarországot, hogy mielőbb derítse fel a végzetes dunai hajóbaleset okát, és nevezze meg a felelősöket - mondta a hvg.hu szerint Li Tae Ho második külügyminiszter-helyettes egy szöuli kormányzati válságkezelési tanácskozáson vasárnap. A kormány arra fogja kérni a magyar hatóságokat, hogy tisztességes és gyors nyomozást folytassanak a baleset ügyében.

Dél-Koreai hírügynökségi jelentések szerint szombaton drónokat küldtek le a Margit híd lábánál fekvő Hableány roncsaihoz, de az erős sodrás miatt nemcsak a búvárok, hanem a drónok sem jártak sikerrel. Az azonban kiderült, hogy a roncs 8-9 méter mélyen fekszik, hat méternél mélyebben, mint korábban hitték (Az árhullám szombaton tetőzött a Dunán - a szerk.) Az eszközöket Ausztriából, Csehországból és Norvégiából is hoztak, de amíg ilyen nagy a sodrás, szinte tehetetlenek a mentőalakulatok.

Szöul 53 fős mentőcsapatot hozott létre a külügyminisztérium, a rendőrség, a hírszerzés és más szervek embereivel - írta a 24.hu. A csapat feladata, hogy segítsék a keresést és egyeztessenek Magyarországgal. A dél-koreai külügyminiszter helyettese azt mondta, minden erőfeszítést megtesznek a keresés kiterjesztése, és annak érdekében, hogy a roncs kiemelése közben a holttestek ne sérüljenek vagy ne vesszenek el.

A nyomozási bíró szombaton egy hónapra elrendelte a hajóbalesetben rész vevő szállodahajó 64 éves ukrán állampolgárságú kapitányának letartóztatását - írta az MTI.

Szerda este nem sokkal 9 óra után a Margit hídnál a Viking szállodahajóval ütközött a jóval kisebb, dél-koreai turistákat szállító Hableány turistahajó, amely másodpercek alatt elmerült. Hét embert a környező hajókon utazók mentettek ki, hét embernek a holttestét találták meg, 21 ember eltűnt.