A brexit menedzselése körül az elmúlt napokban újra felizzott politikai hangulatban éves mélypontjának közelébe gyengült a brit valuta - adta hírül a CNN. A font szerdán 0,65 százalékkal gyengült a dollárral szemben, így már csak 1,26 dollárt kellett adni a brit fizetőeszköz egy egységéért. A font májusban eddig összesen 2,8 százalékot veszített az értékéből és jó úton halad afelé, hogy 13 egymást követő napon keresztül gyengüljön az euróval szemben - vélik elemzők.

A háttérben az újra kibontakozó politikai válság van a brexit miatt. Theresa May miniszterelnök szerdán ismertette legújabb elképzelését, amely szerint június első hetében úgy beterjesztené a parlament elé kormánya és az EU háromszor elutasított válási megállapodását, azzal a változtatással, hogy annak elfogadása esetén lehetővé tenné egy megerősítő népszavazás tartását a brexitalkuról. A helyi média tudósításai szerint képviselőtársai oda se figyeltek a kormányfőre, mert mind a kormánypárt, mind az ellenzék elutasítja az így kozmetikázott brexitjavaslatot.

Június 10. a határidő

A Konzervatív Párt képviselői külön üléseztek, hogy eldöntsék megváltoztatják-e a párt működési szabályzatát annak érdekében, hogy leválthassák miniszterelnöküket. Jelenleg az a szabály él, hogy egy évben csak egyszer lehet bizalmi szavazást tartani a pártelnök személyéről. Ha ezt elbukja, akkor a miniszterelnöki posztról is le kell mondania.

Mivel decemberben volt egy ilyen szavazás, amelyen Mayt a helyén hagyták, módosítani kellene ezt a szabályt ahhoz, hogy a következő hetekben újabb bizalmi szavazást tarthassanak. A BBC úgy tudja, hogy egyelőre a borítékokban hagyták a képviselők állásfoglalását a változtatással kapcsolatban, mert lehetővé akarják tenni a miniszterelnök önkéntes távozását. Ha június 10-éig nem mond le, akkor rákényszerítik erre.

Jöhet a káosz

A befektetőket igazából nem is ez érdekli, hanem az, hogy mi jön ezt követően, mivel az Egyesült Királyságnak a dolgok jelenlegi állása szerint legkésőbb október 31-én ki kell lépnie az Európai Unióba. A piaci elemzők várakozásai szerint a toryk brexiter politikust választanak May helyére a nyáron, aki nem riad vissza a megállapodás nélküli válástól. Ez azzal a következménnyel járna, hogy november 1-jétén vámhatár létesülne az Egyesült Királyság és az EU között, a feje tetejére állítva a felek gazdasági kapcsolatait és gazdasági káoszba taszítva a szigetországot.

Ennek megfelelően a font további gyengülésére számítanak, illetve játszanak. Az angol valuta középárfolyama május elején még majdnem 380 forint volt, ám ez május 22-ére 370 forint közelébe csökkent.