Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Jó úton haladnak a világ országai a hagyományos dohánytermékek fogyasztásának csökkentésében, noha a dohányipar erőfeszítéseket tesz az ellen, hogy megvalósuljanak a 2005-ben életbe lépett dohányzásellenes egyezményben  foglalt célok - idézi a WHO jelentését a portál. A repülőgépek 95 százalékán, a tömegközlekedési eszközök 87 százalékán, az éttermek 55 százalékában már tilos a dohányzás. Az egyezményt a világ csaknem összes (181) állama ratifikálta, kivéve az Egyesült Államok, Indonézia, Argentína és Svájc.

Az egyezményt aláíró országok csaknem háromnegyede lényegében betiltotta a dohányreklámot és -szponzorálást. Az államok 85 százalékában tilos cigarettamárkák megjelenítése a filmekben, 73 százalékukban dohányzó embert sem szabad mutatni. Az országok 60 százalékában az elárusítóhelyeken sem lehetnek szem előtt a dohánytermékek. Az elektronikus cigarettákra és az új dohányfélékre ugyanakkor csak az országok felében van szabályozás.

Ugyanakkor a célt, hogy 2025-ig 25 százalékkal csökkenjen a dohányzók száma 2010-hez képest, a jelenlegi állás szerint a közepes és magas jövedelmű országoknak csak a 10 százaléka fogja tudni teljesíteni, a szegényebb országoknak pedig legfeljebb a két százaléka.

A teljes jelentést itt olvashatja el.

Fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel