Kereszttűzbe került az amerikai Demokrata Párt két progresszív (európai szóhasználattal inkább radikálisnak mondható) elnökjelölt-aspiránsa a jelöltek újabb vitáján - derül ki a Financial Times (FT) cikkéből. A kéttucatnyi induló kétszer tízes csoportokban csatázik, korábban már volt két forduló, július utolsó napjaiban kedden és szerdán vitáznak. A második kör első fordulójában Bernie Sanders és Elizabeth Warren szenátorok azért kaptak a fejükre, mert ellenfeleik szerint progresszív javaslataikkal nem lehet legyőzni Donald Trumpot, a regnáló republikánus elnököt. Mérsékelt politikára van szükség, amellyel el lehet csábítani tőle az ingadozó választókat.

Megosztottság

Az FT értékelése szerint a szócsata jól tükrözte a demokratákon belüli ideológiai megosztottságot. A progresszívek szerint alapvetően a párt bázisát kell felrázni és lendületbe hozni karakteresen liberális-baloldali kezdeményezésekkel, a centristák úgy vélik a politikai közepet kell megcélozni ahhoz, hogy az ingadozó államokban, elsősorban Michiganben, Ohióban és Pennsylvaniában megszerezzék a többséget, és ezzel megnyerjék az elnökválasztást.

Warren azzal védekezett, hogy még emlékszik rá, amikor radikális platformokon induló elnökjelöltekről, például párttársukról, Barack Obamáról vagy Donald Trumpról azt mondták a kritikusaik, hogy nem nyerhetnek, ám győztek. "Nem választhatunk olyan elnökjelöltet, akinek a sikerében nem hiszünk csak azért, mert túlságosan félünk attól, hogy túl karakteresen politizál" - fogalmazott. Warren, ha elnök lenne, egészségügyi adó bevezetését kezdeményezné az 50 millió dollár feletti nettó vagyonnal rendelkező családokra, Sanders az egészségügyi ellátást mindenkinek elvét képviseli.

Kívánságlista gazdaság?

Náluk kevésbé ismert és gyengébb párton belüli népszerűségi mutatókkal rendelkező kihívóik közül John Delaney korábbi kongresszusi képviselő azzal reagált erre, hogy ezek teljesíthetetlen tervek, mert nem mennének át a törvényhozáson, amelynek legalább az egyik házában szinte biztosan republikánus többség lesz, amely megakadályozná elfogadásukat. Az ilyen kezdeményezéseket hallva a független szavazóknak eszükbe jut, hogy minden állami kiadást, ami az egészségügyre megy el az ő adóikból fizetnek, ezért a zsebük felé kapnak, és Trump neve mellé teszik az X-et.

John Hickenlooper, Colorado állam korábbi kormányzója hozzátette még ehhez, hogy a demokrata jelöltek a 2018-as félidős választáson 40 képviselői mandátumot szeretek meg hivatalban lévő republikánus ellenfelüktől, úgy, hogy egyikük sem kampányolt olyan radikális platformon, amilyet Sanders és Warren képvisel. Steve Bullock, Montana kormányzója "kívánságlista gazdaságnak" minősítette Warren elképzeléseit. A szenátor asszony válaszul feltette a költői kérdést: mi értelme indulni az USA elnöki posztjáért, ha nem akarunk olyan célokat elérni, amelyekért érdemes harcolni?

Kereskedelem

A jelöltaspiránsok erősen megosztottak a szabadkereskedelem ügyében is. A mérsékeltek támogatják az ázsiai, főként délkelet-ázsiai országokat és az USA-t összefogó Trans-Pacific Partnership egyezséget, amit Obama kötött, ám Trump felrúgott. Warren azonban úgy látja, hogy az ilyen megállapodások mögött multinacionális cégek állnak, amelyek nem lojálisak Amerika iránt, és egy fillérnyi költségcsökkentésért képesek elvinni munkahelyeket az USA-ból Mexikóba. Delenay válasza: míg Trump fizikai falat húzna az USA köré, demokrata vitapartnere kereskedelempolitikai eszközökkel határolná el az országot olyan alapvető partnereitől, mint az Egyesült Királyság és az EU.

Csak a mindössze 37 éves Pete Buttigieg, az Indiana állambeli South Bend polgármestere fogalmazott meg egy olyan javaslatot, amivel minden résztvevő egyetérthetett. Itt az ideje, hogy ne foglalkozzanak azzal, hogyan reagálnak a republikánusok és különösen a hatalmas árnyékával az elnökválasztás fölé tornyosuló Trump a demokraták belső vitáira. Szerinte az ellenoldalról - a republikánusok - ugyanis ugyanazt fogják mondani, ha progresszív elnökjelölttel, illetve ha mérsékelttel állnak elő: a demokraták megveszekedett szocialisták, akiktől Isten óvja Amerikát!