Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Robert Mueller különleges ügyész vizsgálatának legjobb napja volt augusztus 21., következésképpen ugyanez a legrosszabb napja volt Donald Trump elnökségének - kezdi háttéranyagát Edward Luce, a Financial Times (FT) Egyesült Államokkal foglalkozó szakírója. Kicsivel az előtt, hogy korábbi kampánymenedzserét, Paul Manafortot számos csalásban bűnösnek találták, személyes ügyvédje, Michael Cohen az elnök nevének említése nélkül azt állította, Trump utasította, hogy vásárolja meg egy pornószínésznő és egy modell hallgatását, akikkel futó viszonya volt.

Az FT szakírója szerint ezek az ügyek eddig a legvilágosabb jelei annak, hogy Mueller független ügyészi vizsgálata, amelynek fő célja, hogy kiderítse: befolyásolták-e az oroszok a 2016-os elnökválasztást a volt ingatlanmágnás javára, közeledik ahhoz, hogy Trumpot is megvádolja valamivel. Mind Manafort, mind Cohen ügyében újabb fordulók jönnek, és a két Trumphoz közeli személy ellen hosszú vádlistát állítottak össze az ügyészek.

Most jön az igazi dráma

A független ügyész azonban eddig csak a felszínt kapargatta, a dráma csak most fog igazán kibontakozni - állítja az USA politikai viszonyait jól ismerő publicista. Mueller - aki egyébként bejegyzett támogatója az elnök pártjának, a Republikánus Pártnak - három olyan veszéllyel néz szembe, amelyek az Egyesült Államok elnökét is csiki-csuki helyzetben hozhatják.

Az első, hogy Trump felmentheti. Ezt kétszer már megpróbálta, és lehet, hogy tanácsadói nem tudják majd lebeszélni a harmadik próbálkozásról. Már az augusztusi fejlemények előtt is a bizalomra érdemtelen, hiteltelen embernek minősítette Muellert. Azt állította, hogy egy húron pendül volt elnökválasztási ellenfele, a demokrata Hillary Clinton embereivel. Azzal vádolta Mueller csapatát, hogy Joseph McCarthy szenátor 1950-es évekbeli kommunistaüldözéséhez hasonló koncepciós vizsgálatokat vezetnek.

Közelednek a választások

Eközben mindössze 11 hét maradt hátra az időközi kongresszusi választásokig. Az ellenzéki demokratáknak jó esélyük van arra, hogy megszerezzék a többséget a képviselőházban és esetleg a szenátusban is. Ha ez sikerül, akkor meglesz a hatalmuk arra, hogy alkotmányos vádemelési eljárást (impeachment) indítsanak az államfő ellen. Emellett Muellert kinevezhetik kongresszusi különleges ügyésznek, azaz gyakorlatilag visszahelyezhetik a státusába, ha Trump korábban kirúgná.

A második veszély, amely a különleges ügyészt fenyegeti, hogy az elnök - hivatali hatalmával élve - felmenti Manafortot, illetve bárki mást, aki a vizsgálat alanya lehet, például Trump fiát és sógorát. Ezzel elejét veheti, hogy Mueller tanúkként támaszkodjon rájuk, ugyanakkor ezzel is provokálná a demokratákat, akik - ha megszerzik a képviselőházi többséget - impeachmentet kezdeményezhetnek ellene.

Ellentmondásba keveredett

Trump már eddig is tett ellentmondó nyilatkozatokat azzal a 2016. júniusi találkozóval kapcsolatban, amelyet a Trump-toronyban tartottak kampányfőnöke, fia, sógora és egy orosz ügyvédnő részvételével. Az utóbbi azt állította, hogy terhelő információi vannak Clinton kampányáról. Az elnök először azt állította, hogy nem tudott az ügyről, majd azt, hogy az orosz gyermekek amerikai örökbe fogadásáról tárgyaltak. Ez a meeting része lehet egy olyan vádnak, amely szerint Trump együttműködött Oroszországgal az elnökválasztás elcsalása érdekében.

A harmadik zátony, amelyre Mueller hajója felfuthat, az elnököt védő jogi szabályozás. Trump világossá tette, hogy önként nem tesz eleget a különleges ügyész kihallgatási kérelmének. Ha az utóbbi megpróbálja beidézni, akkor az ügy gyorsan a Legfelsőbb Bíróság elé kerülhet, amelynek élén hamarosan az elnök jelöltje, Brett Kavanaugh ülhet. Kavanaugh világossá tette: úgy értelmezi a jogot, hogy az igazságszolgáltatás nem akadályozhatja az állam első emberét hivatali teendői ellátásában.

Alkotmányos válság

Bármelyik lehetőség megvalósulása ebből a háromból az alkotmányos válság határára sodorhatja az Egyesült Államokat. Emellett kiszámíthatatlan hatása lehet az időközi választásokra. A szavazók eddig nem sok figyelmet fordítottak Mueller 15 hónapja folyó vizsgálatára, ám ez gyökeresen megváltozhat. Akárhogy is lesz, az FT szakírója szerint Trump elnöksége veszedelmes szakaszába lépett.

A közelgő szavazás előtt két olyan részre szakadhat az ország, amely az amerikai közéletet besározó, gyalázatos vádat fogalmaz meg. Az egyik csoport azt gondolhatja, hogy az elszabadult állami intézmények boszorkányüldözést folytatnak az USA elnöke ellen, a másik pedig azt, hogy az Egyesült Államok államfője bűnöző. A valóság olyan riasztó képest fest, hogy a Fehér Ház-i történetek iránt fogékony forgatókönyvírók sem tudnak ahhoz hasonló sztorit kitalálni, amilyennek hamarosan tanúi lehetünk.

A fotó forrása: Saul Loeb/AFP