Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A meghosszabbítás alapja az uniós csúcsvezetők azon márciusi közös elhatározása, hogy a szankciók feloldásának előfeltételeként maradéktalanul teljesíteni kellene az ukrajnai békés rendezést célzó minszki megállapodáscsomag előírásait. A minszki előírások teljesítésének kitűzött határideje ez év december 31. Az EU tavaly júliusban hozta meg Oroszország elleni szankciós döntését, majd annak érvényét szeptemberben megerősítették.

Az intézkedések értelmében korlátozzák egyes orosz bankok és vállalatok hozzáférését az európai tőkepiachoz, valamint tiltják a fegyverek és a katonai jellegű végfelhasználásra szánt (egyébként kettős rendeltetésű) termékek, továbbá bizonyos energetikai technológia Oroszországba történő exportálását.

A luxembourgi megbeszélésen részt vevő Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter magyar újságíróknak azt mondta, Magyarország reméli, hogy a minszki megállapodásokat mindenki be fogja tartani. "Mi kizárólag a békés megoldást támogatjuk" - szögezte le, és megállapította, hogy a békés megoldás kizárólag a minszki megállapodások megvalósulása nyomán érhető el.