Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Mario Draghi, az euróövezeti jegybank elnöke azután, hogy csütörtökön az EKB kormányzótanácsa az irányadó kamat szinten tartásáról döntött, bejelentette: az euróövezet idei GDP-növekedésével kapcsolatos előrejelzést 1,2 százalékra javították az eddig várt 1,1 százalékról, a jövő évre vonatkozó adatot ugyanakkor 1,6 százalékról 1,4 százalékra rontották.

Az EKB elnöke szerint az eurózónának "elhúzódó globális bizonytalansággal" kell szembenéznie, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy "egy recessziónak alacsony a valószínűsége". Draghi az euróövezet gazdaságára nézve a kockázati tényezők között említette a geopolitikai bizonytalanságokat, a protekcionista intézkedéseket, valamint a feltörekvő piacok szélsőséges kilengéseit.

A bizonytalansági tényezők miatt a vártnál tovább marad a jelenlegi szinten az alapkamat. Márciusban még azzal számolt az EKB, hogy az alapkamat az idei év végéig nem változik. Csütörtöki ülése után ismertetett közleményében az EKB már azzal számol, hogy az alapkamat jelenlegi szintje a jövő év első felében is megmarad.

Az EKB az idei inflációs várakozását 1,3 százalékról 1,2 százalékra, a jövő évit 1,5 százalékról 1,4 százalékra változtatta. Az EKB célja, hogy az infláció 2 százalék alatt, ám ahhoz közeli értéken maradjon - írta az MTI.