Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Valószínűleg lesznek próbálkozások a gyümölcsök és a zöldségek árának a növelésére, miután a rossz időjárás miatt elúszott a teljes mezőgazdasági termelés egy-két százaléka Szerbiában - idéz szakértőket a vajdasági Magyar Szó. Ugyanakkor az emberek csupán annyit fognak venni, amennyit megengedhetnek maguknak, ami fékezi a kínálat csökkenéséből fakadó drágulást.

Az üzemanyag árának emelkedése kihat az élelmiszerek és az autóbuszjegyek árára is. A STUP Vrsac és az ATP Pancevo utasszállító vállalatok már 10-25 százalékkal drágítottak. A fogyasztóvédők szerint a kormánynak csökkentenie kellene az üzemanyag jövedéki adóját, ellenkező esetben folyamatosan emelkedni fog minden egyes termék ára.

Ivan Nikolic közgazdász arra mutat rá, hogy az üzemanyag árának emelkedése akár azt is kiválthatja, hogy a turisták nagy ívben elkerülik Szerbiát átutazásaik során.

Ljubinko Savic szakértő szerint elsőként a személy- és áruszállító vállalatoknak okoznak gondot a drága üzemanyagok, majd a mezőgazdaság látja kárát a drágulásnak. A bányászati vállalatok szintén érintettek, hiszen nagy mennyiségben használják a gázolajat. A történet végén vásárlók és a végfelhasználók hátán csattan majd az ostor.

A fotó forrása: Shutterstock