Érvénytelen lett ugyan az október eleji magyarországi népszavazás a bevándorlásról, ám aggasztó, hogy a résztvevők 98 százaléka, 3,3 millió ember szavazott arra, mire a kormány, illetve Orbán viktor kérte - kezdte Magyarországról szóló szerkesztőségi cikkét a New York Times, amelyet a 444 szemlézett. A cikk emlékeztet arra, hogy a kormány 36 millió dollárt költött el a népszavazási kampányára.

A tavalyi óriási menekülthullám és a terrortámadások hatására sok európai vesztette el hitét az európai intézményekben, és vár megoldást a jog és a rend biztosításával házaló populista mozgalmaktól, illetve az Orbánhoz hasonló nacionalista vezetőktől - folytatódik a cikk. Receptjüket, a határok lezárását és a közös európai megoldások elvetését az Orbán-kormány már meg is valósította.

Képmutatás?

Az amerikai lap emlékeztet arra is, hogy miközben Orbán kerítést épít, hogy távol tartsa a háború elől menekülő embereket, boldogan fogadja azokat a külföldieket, akik elég gazdagok ahhoz, hogy letelepedési államkötvény jegyzésével megvásárolják uniós belépőjüket Magyarországon keresztül.

Miközben Orbán és támogatói elutasítják az uniós megoldási javaslatokat a menekültválság megoldására, arról azért nem beszélnek, hogy országuknak el kellene hagyni az EU-t. Ezzel ugyanis elvesztené az évi több milliárd dolláros uniós támogatásokat. A lap szerint Orbán ehelyett abban bízik, hogy a visegrádi országokkal egységfrontban befolyásolhatja az EU politikáját.

Figyelmeztetés

"Európa vezetői vonakodnak attól, hogy megbüntessék Magyarországot, de egy ponton komolyan el kell majd gondolkodniuk ezen lépésen" - vélik a New York Times szerkesztői.

Orbán és a többi nacionalista, akik a modern Európa szívében lévő országok vezetőjeként elutasítják a tolerancia és a szabad mozgás liberális értékeit, azt kockáztatják, hogy olyan ellenségeskedést keltenek, amely kevesebb mint egy évszázada világháborúhoz vezetett - zárul a cikk.