Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az időjósok szerint az idei december a megszokottnál melegebb lesz Európában, ami jó eséllyel a régió legforróbb évévé teszi 2015-öt - írja a Bloomberg. A hírügynökség hat meteorológus véleményét kérdezte meg. Az idei éves átlagos hőmérséklet meghaladja a 2014-est - derül ki az MDA Information LLC információszolgáltató cég számításaiból, ami azért érdekes, mert az elmúlt év volt a legmelegebb Európában az adatgyűjtés 1881-es kezdete óta.

Ha a decemberrel kapcsolatos várakozások bejönnek, akkor nagy eséllyel megdől a tavalyi rekord 2015-ben - mondja Giacomo Masato, a Marex Spectron Group Ltd. meteorológusa. A szakértő cége meleget jósol az év utolsó hónapjára, mivel a forró áramlások beszorítják a hideget a sarkkör környezetébe.

A világ minden részén növekszik a hőmérséklet, aminek alapján az ENSZ szakértői azt jelzik előre, hogy a Föld bolygó az adatgyűjtés kezdete óta a legmelegebb évét zárhaja december 31-én.

Felhalmozódó gázfelesleg

A fejlemények közvetlen gazdasági következménye, hogy a gyengébb fűtési szükségletek miatt az európai gáztartalékok jóval meg fogják haladni a felhasználást a tél hátra lévő részében - hívja fel a figyelmet Fabio Cedronio, a Repower AG vezető gázkereskedője. Az EU gázkészletei továbbra is a tavalyi rekordszinten vannak - derült ki a Gas Infrastructure Europe adataiból. A januári szállítású földgáz ára a kilencedik egymást követő évben esik a londoni energiatőzsdén.

A helyzet ma már úgy áll, hogy a kontinentális Európába és Nagy-Britanniába olyan sok folyékonygáz-szállítmány érkezhet a következő időszakban, hogy akkor is túlkínálat alakulhat ki, ha 2016 hűvösebb időt hoz - figyelmeztet Nick Campbell, az Inspired Energy Solutions tanácsadó cég energiakockázat-elemzéssel foglalkozó elemzője.

Az enyhe decemberi idő a várakozások szerint kitart jövő januárban is, Európa minden térségébe az átlagosnál magasabb hőmérsékleteket hozva. Érdekes, hogy a legmelegebb régió várhatóan Skandinávia lesz - vélik az MDA Information Systems LLC szakértői.