Az olaj ára némi emelkedéssel átlagosan 50 dollár/hordó körül alakulhat az idei év utolsó három hónapjában, ám a további emelkedés nem csupán attól függ, hogy az OPEC tagállamai megállapodnak-e kitermelésük korlátozásáról - írja a CNBC az elemzői körkérdésére adott válaszokat összegezve.

A londoni Brent jegyzése - amely a világ olajkereskedelmében megforduló fekete arany kétharmadának árát befolyásolja - átlagosan 49,60 dollár/hordó körül alakulhat a negyedik negyedévben szemben a július-szeptemberi 47 dolláros átlaggal. Ez az eredője a hírportálnak nyilatkozó 31 árupiaci szakértő és közgazdász előrejelzésének.

Feldumálták

A növekedés előzménye, hogy az OPEC tagállamai szeptember végén megállapodtak együttes napi kitermelésük 32,5-33,0 millió hordóra csökkentéséről a korábbi 33,2 millió hordóról. Ez az első korlátozás a kartell részéről a világ pénzügyi rendszerének 2008-as összeomlása óta.

Bár ez az egyezség csak ideiglenes jellegű, elég volt ahhoz, hogy tíz százalékkal felnyomja a fekete arany árát. Az OPEC elért egy rövid távú emelkedést - mondja Johannes Benignia JBC Energy tanácsadó cég elemzője. Ha tovább folytatják a piac befolyásolását, akkor a túlkínálat ellenére valószínűtlen az olajár csökkenése.

Üres fecsegés?

Sok szakértő azonban a jegybankokéhoz hasonlítja az olajkartell viselkedését. Ezekre jellemzők a verbális beavatkozások, amikor valamilyen piaci lépést sejtető nyilatkozattal befolyásolják a rájuk bízott valuta árfolyamát. Ez azonban csak rövid távon lehet hatásos, akárcsak az OPEC fogadalmai a kitermelés korlátozására.

Azzal, hogy rövid távon támaszt adnak az áraknak, azt kockáztatják, hogy hosszabb távon destabilizálják a piacot - fejtegette Eugen Weinberg, a Commerzbank közgazdásza. A magas ár ösztönözni fogja az OPEC-en kívüli olajországokat a termelésük bővítésére, ami 2017 második felére újra lejtőre küldheti az árakat.

Sok beszédnek...

A szakértők emlékeztetnek arra, hogy az olajkartell tagállamai sokat beszélnek, de nem szokásuk betartani megállapodásaikat. A nyilatkozatok hátszelet adhatnak az olajárnak a november végi OPEC-tanácskozásig, ám fordulatot hozhat, amikor a kitermelési adatok decemberben és januárban megjönnek, és azt mutatják, hogy nem tartják be az egyezséget - fejtegeti Anthony Grisanti, aki 30 éve foglalkozik az olajpiaccal. Számtalanszor eljátszotta már ezt az OPEC az olajpiac szereplőivel.

Ha nem csak beszélnek...

Ha viszont a kartell tagállamai meg tudnak egyezni valamilyen korlátozásról, akkor az év végére 60 dollárig mehet fel a fekete arany ára - véli Amrita Sen, az Energy Insight tanácsadó cég elemzője.

Nem lényegtelen feltétele ennek, hogy megnyerjék az ügynek Oroszországot, és az OPEC-en kívüli más nagy termelőket. Az orosz illetékesek, élükön Vlagyimir Putyinnal, minden oroszok államfőjével az elmúlt napokban ígéretet tettek arra, hogy csatlakoznának egy ilyen elhatározáshoz. Csakhogy még mindig ott marad az USA, amelynek olajpala-termelői éppen a magasabb áraknak köszönhetően indíthatják be leállított kútjaikat.

Végső soron a piaci szereplők az olajtankhajók forgalmát fogják figyelni a jövő év elején, mert ennek alapján dönthetik el, sikerült-e valóban korlátozni az OPEC olajexportját.