Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nem lennék a magam részéről meglepődve azon, ha az ECB már a nyár közepén, esetleg a nyár elején megkezdené a kamatok emelését - mondta Mohamed El Erian, az Allianz vezető közgazdásza a CNBC-nek adott interjújában. A kötvénypiacokon és a monetáris politika területén nagy elismertségnek örvendő szakember szerint erre a nagy jegybankok monetáris politikájában jelentkező divergencia és az infláció visszatérése miatt lehet szükség. Ugyanakkor úgy látja, hogy Európa központi bankja az utolsó pillanatig halogatni fogja a lépést. A jelenlegi piaci várakozások szerint a mostani rekord alacsony kamatszint jövő őszig megmaradhat az eurózónában.

El-Erian felhívta a figyelmet, hogy az amerikai Fed legutóbb ismét elkötelezte magát a kamatok további emelése mellett, eközben az ECB még mindig nagyon óvatos megközelítést alkalmaz a kamatokkal kapcsolatban, mivel az eurózóna egyes tagállamiban még mindig törékeny lábakon áll a gazdasági fellendülés és a kereskedelmi háborúval kapcsolatos aggodalmak növelik a régió sérülékenységét.

Lépéskényszerbe kerülhetnek

AZ ECB legutóbb azt jelezte, hogy kitart az alacsony kamatok mellett jövő szeptemberig, egyébként ezt követően egy hónappal jár majd le Mario Draghi ECB elnök mandátuma. Eközben a zóna inflációja 2,1 százalékra emelkedett szeptemberben a várakozások szerint, ami meghaladja már az ECB 2 százalék alatti célját.

Az ECB lassan elég nehéz helyzetbe kerül a szakértő szerint, mivel az infláció már megjelent, erre szigorítással kéne reagálni, de attól lehet tartani, hogy a kamatemelések néhány helyen komoly problémákat idézhetnek elő - véli a szakember.

Elemzők véleménye szerint ha az ECB a jelenleg vártnál hamarabb kellene, hogy emelje kamatait, az nyomás alá helyezhetné az MNB-t is, hogy a korábban tervezettnél hamarabb kezdjen el szigorítani a magyar monetáris kondíciókon.

Azt, hogy a piac egyre inkább kezd számolni az európai kamatemelés lehetőségével jól mutatja például, hogy a 12 hónapos bankközi euró kamatláb, az EURIBOR elmozdult év eleji, a,019 százalék alatti történelmi mélypontjáról. Igaz jelenleg is még csak 0,158 százalék körül jár, ami nagyjából az egy évvel ezelőtti szintnek felel meg.