A jegybanki szakember szerint nem szabad engedni, hogy Görögország ne teljesítse adósi kötelezettségeit, mivel ez morális kockázathoz vezetne (moral hazard), vagyis arra ösztönözné a bajba jutott államokat, hogy fizetésképtelenséget jelentsenek be, amint nehézségekbe ütköznek. Rámutatott, meg kell fordítani azt az érvelést, hogy morális kockázatot jelent, ha egy ország mentőcsomagért folyamodik: az államcsőd jelent olyan morális kockázatot, amelynek pusztító következményei vannak.

Bini Smaghi a konferencián kijelentette, hogy egy esetleges görög államcsőd nem lenne olyan egyszerű, mint amilyennek azt a támogatói láttatják. Úgy fogalmazott: "Az államcsőd elméletben vonzó lehet, de amint a részleteket is figyelembe vesszük, akkor már nehezen járható út, ha nem lehetetlen, mivel a feltételek minden országban különbözőek, és a gyakorlatban nagyon nehéz ezeket a feltételeket megállapítani".

Helyre kell állítani annak a kultúráját Európában, hogy ha valakinek adóssága van, azt vissza kell fizetni - hangsúlyozta. Az egész Európai Unió a jogállamiságon alapul, nem lenne szabad olyan ösztönzőket létrehozni, amelyek az adósság vissza nem fizetésére sarkallnak - tette hozzá.

A Standard & Poor's hitelminősítő hétfői, Görögországot érintő újabb leminősítésére reagálva, leszögezte: az ECB úgy véli, hogy a mentőcsomagra szoruló államok hitelképességéről szóló információi jobbak, mint a hitelminősítőké. Görögországnak végre kell hajtania a támogatás feltételeként vállalt költségvetési kiigazításokat - jelentette ki.

Korábban Görögország azt remélte, hogy 2012-ben visszatérhet a kötvénypiacra adósságának finanszírozására. Ezzel kapcsolatosan Bini Smaghi úgy fogalmazott: meg kell várni, hogy a befektetők megbíznak-e az országban, vagy hogy további támogatást kell-e nyújtani az athéni kormányzatnak, hogy folytassa programját.

A konferencián felszólalt Yves Mersch, az ECB kormányzótanácsának másik tagja, aki megismételte az ECB képviselői által korábban többször hangoztatott álláspontot: az államcsőd "nem járható út". A luxemburgi jegybank elnöke Görögország nevének említése nélkül szólt beszédében. Kijelentette: "a piacgazdaság legalapvetőbb elve az, hogy mindenkinek vissza kell fizetnie az adósságát. Pont."

Mersch a konferencia helyszínéül szolgáló terem falain található reneszánsz kori, háborús jelenteket ábrázoló festményekkel vonva párhuzamot azt mondta: mindenki folyton egymás torkának esik. "Kevesebb politikai lépésre van szükség, és inkább egy szabályalapú rendszerre" - mutatott rá.