Úgy fogalmazott: ez a ciprusi kormány reformprogramja és egyedül a kormányon múlik, hogy milyen struktúrában járul hozzá a hitelprogramhoz. Leszögezte ugyanakkor, hogy Ciprusnak összegszerűen tartania kell magát az 5,8 milliárd eurós hozzájáruláshoz.

Az euróövezeti pénzügyminiszterek péntekről szombatra virradó éjjel döntöttek arról, hogy 10 milliárd eurónyi mentőhitel folyósítanak az elsősorban a bankrendszer összeomlása miatt a csőd szélén táncoló nicosiai kormányzatnak. Ciprusnak a csomag részeként további 5,8 milliárd eurónyi saját többletforrást kell felmutatnia, amit - a jelenlegi tervek szerint - a bankbetétekre kivetett egyszeri adóval fedeznének.

Jörg Asmussen a konferencián igyekezett megnyugtatni a többi euróövezeti ország bankbetéteseit és hangsúlyozta, hogy a ciprusi megoldás egyedi. Nincs olyan megoldás, amellyel kockázatmentesen lehetne kezelni a ciprusi helyzetet - tette hozzá.

Oroszország még nem döntött

Oroszország még nem döntött arról, hogy meghosszabbítja-e a Ciprusnak nyújtott államhitel lejáratát - mondták orosz kormányzati források a Reuters hírügynökségnek hétfőn. Az euróövezeti pénzügyminiszterek szombat hajnalban állapodtak meg arról, hogy 10 milliárd eurós mentőhitelt nyújtanak a bajba jutott Ciprusnak. Az euróövezeti vezetők akkor arról tájékoztattak: arra számítanak, hogy Oroszország öt évvel, 2021-ig hosszabbítja meg az országnak korábban folyósított 2,5 milliárd eurós hitelt.

A mentőcsomag részét képezi egy ellenmondásos intézkedés is, amelynek keretében a ciprusi bankbetéteket egyszeri adóval terhelnék meg. A 100 ezer euró értékösszeg alatt 6,75 százalékos, a felett 9,9 százalékos egyszeri adótól 6 milliárd eurónyi bevételt remél a nicosiai kormányzat. Az intézkedésről hétfőn tart rendkívüli ülésnapot a ciprusi törvényhozás.

A Moody's hitelminősítő szerint orosz bankok mintegy 12 milliárd dollárnyi összeget tartottak ciprusi bankokban 2012 végén. Ez mintegy 3 milliárd dollárral több, mint egy évvel korábban.