Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az új kínai vírus, amely influenzaszerű megbetegedést okoz biztosan megfertőzött 440 embert és közülük kilencen életüket vesztették. Az első esetet az USA-ban is regisztrálták - egy 30 éves illető Washington államban betegedett meg. A tudósok még nem értik pontosan a betegséget, de a Centers for Disease Controll and Prevention (CDC) az egészségügyi dolgozók segítésének céljával közzétette annak jellemzőit.

Ez egyfajta öndiagnosztikát is lehetővé tesz: aki ezeket a tüneteket tapasztalja magán, annak alapos oka van aggódni, hogy megfertőzte a vuhani vírus (kódnevén: 2019-nCoV). Láz és a gyengébb légúti megbetegedések tünetei, például köhögés vagy nehéz légzés. A tüdőgyulladás tünetei, mint például állandó orrfolyás, torokfájás, fejfájás.

Nagyobb veszély

Ezek a tünetek igazából akkor aggasztóak, ha a következő történt az elmúlt két hétben valakivel:

  • A kínai Vuhan városába utazott a vírus megjelentését megelőző 14 napban.
  • Ha közeli kapcsolatban volt egy valakivel, akit esetleg megfertőzhetett a vírus - ezt még vizsgálják az orvosok -, a betegsége alatt az elmúlt 14 napban.
  • Ha közeli kapcsolatban volt egy olyan beteggel, aki az orvosi szakvélemény szerint elkapta a vuhani vírust az elmúlt 14 napban.

A közei kapcsolat azt jelenti, hogy nagyjából az ötméteres környezetében volt, vagy egy szobában, illetve vizsgálati vagy váróhelyiségben tartózkodott vele, mégpedig úgy, hogy nem volt rajta megfelelő védőruha. A CDC arra figyelmeztet, hogy aki mostanában Vuhanban járt és az említett tüneteket tapasztalja magán, annak pánikszerűen orvoshoz kell fordulnia. A vírus őrülten gyors terjedését az alábbi ábra mutatja:

Kerüljük az állatokat

A koronavírusok főként azokat az embereket veszélyeztetik, akiknek viszonylag gyenge az immunrendszerük, így az kisgyermekeket és az idősebbeket. A kórokozó ellen nincs oltóanyag. A házi kedvencek szintén elkaphatják a fertőzést, amely komoly szövődményekkel fenyeget, sőt halálos is lehet.

Védekezésként kerülendő a kontaktus olyan személyekkel, akik az említett tüneteket (köhögés stb.) mutatják. Ne érjünk a szemünkhöz, az orrunkhoz vagy a szájunkhoz piszkos kézzel. Mossunk gyakran kezet szappannal és vízzel, úgy, hogy legalább 20 másodpercen át sikáljuk a kezünket. Kerüljük az állatokat és az állatokat kínáló boltokat.