A számok értékeléséhez érdemes tudni, hogy az amerikai átlagpolgárok mindössze 3 százaléka rendelkezik 1 millió dollárnál nagyobb megtakarítással és 5-25 millió dollár közötti összeget 1,3 millióan tudhatnak magukénak  (nem számítva az ingatlan vagyonokat) - derül ki a portál cikkéből.

A nettó vagyonba ("net worth") a bankszámlákon lévő pénzt, a nyugdíjalapot, a befektetéseket, az otthon jelzáloghitelét, az autókat és egyéb értéktárgyakat számolják be tartozások nélkül. A vagyon kiszámítását az évenkénti Medscape Physician Compensation Report 2019 alapján végezték, ami 30 szakmában tevékenykedő több mint 20 ezer orvos adatait tartalmazza.

Etnikai csoportonként és nemenként nagyok az eltérések: az 5 milliónál gazdagabbak 9 százaléka fehér 5-5 százaléka ázsiai és hispán, 3 százaléka vegyes eredetű, 2 százaléka afro-amerikai. Az orvosnők vagyona konzisztensen kisebb férfi kollégáikénál. Háromszor annyi férfi orvos rendelkezik 5 millió fölötti összeggel, mint orvosnő (9 százalék vs 3 százalék, viszont az 1 millió dollárnál kevesebb vagyonnal rendelkezők között jóval több az orvosnő, mint a férfi (61 százalék vs 43 százalék).

A felmérés szerint az orvosok 52 százaléka él úgy, ahogy szeretne.