Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A vezetőség csütörtöki genfi ülésén Margaret Chan, a WHO főigazgatója azt mondta: a vírus már több kezd lenni egyszerű fenyegetésnél. Még nincs bizonyíték arra, hogy a Zika-vírus felelős a brazíliai újszülöttek növekvő számú kóros kisfejűségéért azonban "a veszély szintje rendkívül magas". Kapcsolat lehetséges a Zika és a Guillain-Barre tünetegyüttes között, amely átmeneti bénultságot okozhat, de ezt a kapcsolatot sem tudják még igazolni.

A brazil egészségügyi minisztérium szerdán közölte, hogy az elmúlt hónapokban 4120 esetben merült fel csecsemőknél a kóros kisfejűség, orvosi nevén a mikrokefália gyanúja, de az eddig elvégzett több száz laboratóriumi vizsgálatból csak 270 alkalommal azonosították a Zika-vírust az érintett csecsemőknél, 462 esetben viszont kizárták a kórokozó jelenlétét. A kóros kisfejűséget a herpesz, rubeola vagy a szifilisz ugyancsak kiválthatja.

A WHO szerint azon országokban, ahol csak most figyeltek fel a vírus okozta betegség terjedésére, kilenc hónap múlva Brazíliához hasonlóan meg fog jelenni a mikrokefália. A sürgős szakértői tanács összehívásának egyik fő indoka - hívta fel a figyelmet Chan -, hogy biztosítsák: a tagállamok ne hozzanak nem helyénvaló intézkedéseket az utazás és kereskedelem korlátozására.

A WHO amerikai járványügyi felelőse, Sylvain Aldighieri szerint 3-4 millió Zika-fertőzésre lehet számítani a következő évben Amerikában. A vírussal fertőzöttek nagy része nem betegszik meg, ezért a betegség "csendben terjed", és ez megnehezíti majd a nyomon követését.

Az AP amerikai hírügynökség szerint az egyik oka annak, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ilyen gyorsan napirendre vette a Zika-vírus terjedésének vizsgálatát az, hogy a WHO-t súlyos bírálatok érték, amiért lassan reagált a 2013 végén kezdődött nyugat-afrikai ebolajárványra. Akkor közel ezer ember halt bele a betegségbe, mire a szervezet kihirdette a nemzetközi egészségügyi szükségállapotot, amit mintegy két hónapon át halogatott, politikai és gazdasági okokra hivatkozva.