"Az idén a tavalyival megegyező összeget, mintegy egymilliárd eurót tervezünk törökországi beruházásokra fordítani" -  mondta Arvid Tuerkner, az EBRD törökországi igazgatója az Anadolu hírügynökségnek adott interjúban.

Az EBRD 34 törökországi beruházási projektet finanszírozott tavaly, miközben a líra árfolyama az Egyesült Államokkal kirobbant politikai konfliktus közepette harminc százalékkal gyengült. Az infláció ezzel párhuzamosan tizenöt éves csúcsra, 25 százalékra emelkedett - írja az MTI.

A monetáris politikára a piacok ízléséhez képest túl nagy befolyással rendelkező Erdogan elnök rosszallása ellenére is a török jegybank tavaly a líra árfolyamának védelmében 11,25 százalékponttal emelte meg az irányadó jegybanki kamatot.

Az EBRD a gazdasági teljesítmény zsugorodására számít két-három negyedéven keresztül negyedéves bázison, az éves török GDP-növekedést pedig egy százalék körülire várja az idén. A tavalyi negyedik negyedévben 1,6 százalékos éves növekedést ért el a török gazdaság - mondta el Arvid Tuerkner.