Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A friss értékelés szerint januárban 6760-an érkeztek a négy fő migrációs útvonalon keresztül az EU-ba, ez 20 százalékos csökkenést jelent az egy évvel korábbihoz képest - írta az MTI a Frontexre hivatkozva.

Az olaszországi visszaesés miatt a legfőbb belépési pontnak már jó ideje Spanyolország számít, ahol januárban mintegy 3780 illegális határátlépést regisztráltak, ötödével kevesebbet, mint decemberben, de több mint dupláját a tavaly hasonló időszakinak. A legnagyobb csoportot a marokkói és a guineai állampolgárok tették ki.

Görögországban 2540 volt az érkezők száma, az előző havinál 44 százalékkal kevesebb, azonban a tavaly januárinál 10 százalékkal több. A legtöbbjük afgán és török állampolgár, utóbbiak jellemzően a szomszédos Törökország szárazföldi határán keresztül érkeztek.

Januárban immár a nyugat-balkáni útvonal lépett elő a harmadik helyre, itt 300 bevándorlót jegyeztek fel. Ez fele a decemberi számoknak, az egy évvel ezelőttinél pedig 42 százalékkal kevesebb. Az érkezők legnagyobb csoportját az afgánok alkották.

Az olasz partokra mindössze 150-en érkeztek Észak-Afrikából, ami az előző havi adatokhoz képest 73, a tavaly januári adatokhoz képest 96 százalékos visszaesés.