"Nincs elfogadható bizonyíték arra, hogy ma olyan rendkívüli állapot volna, amely felhatalmazza az elnököt, hogy más célokra elkülönített pénzalapokat vonjon el a fal építésére a déli határon" - szögezték le a közleményben.

A dokumentumot mások mellett Madeleine Albrigt, Bill Clinton külügyminisztere, Chuck Hagel, az Obama-kormány védelmi minisztere, John Kerry volt külügyminiszter, Susan Rice, Obama nemzetbiztonsági tanácsadója, Thomas Pickering volt ENSZ-nagykövet, Leon Panetta volt CIA-igazgató és védelmi miniszter, valamint több volt hírszerzési és nemzetbiztonsági szakember írta alá.

A 11 oldalas deklaráció hivatalosan hétfőn, egy nappal azelőtt jelenik meg, hogy a képviselőház szavaz az elnök által február 15-én bejelentett rendkívüli állapot megakadályozását célzó határozatról. Donald Trump már pénteken jelezte: vétót emel majd a demokrata párti többségű képviselőház döntése ellen.

Trump február 15-én a Fehér Házban tartott sajtókonferencián jelentette be: mivel a kormányzat működését biztosító költségvetési törvényben kérése ellenére sem szerepelt a déli határfal megépítésére kért 5,7 milliárd dolláros összeg, rendkívüli állapotot hirdet. Ennek révén ugyanis a kongresszus megkerülésével teremtheti elő a fal építési költségeit.