Theresa May brit kormányfő titkolja, milyen kompromisszumos megoldást akar a hét második felében szűkebb kormánykabinetje elé terjeszteni a vámprobléma megoldására - írja a Financial Times (FT) Hogy a sajtó napok óta nem tud meg erről semmit, az hagyján, de saját minisztereinek sem árulta el az új tervet, amely meghatározza milyen vámviszonyok legyenek a függetlenné váló Egyesült Királyság és az EU között.

Az előző kabinetülésen abban maradtak, hogy két munkacsoport dolgozik az egyik lehetőségen, amely szerint a szigetország az EU ügynökeként szedné be a vámokat és azoknak a cégeknek, amelyek Nagy-Britanniában értékesítik a termékeiket, visszafizeti a közterheket. A másik lehetőség, hogy high-tech megoldásokkal és halasztott vámfizetéssel oldják meg a vámolást, fenntartva a szállítóeszközök szabad ki-bejárását a Brit-szigetekre.

A két bizottság tagjai vegyes összetételűek: a kemény és a puha brexit kormányon belüli hívei is megtalálhatók köztük. Mindkét lehetőséggel az a gond, hogy kivitelezésük túl bonyolult, ha egyáltalán lehetséges, és az EU nem fogad el félmegoldásokat. Most, hogy egy újabb lehetőség kerül az asztalra, az egyik miniszter ki is fakadt, mondván: hetek óta tök fölöslegesen dolgoztak.

Van feszültség

May még brexitügyi miniszterét, a kemény kilépés pártján álló David Davist sem tájékoztatta személyes találkozójukon, amit a tárcavezető elvbarátai úgy értelmeznek, hogy a kormányfő azokra hallgat, akik fel akarják puhítani a függetlenséget, azaz az Egyesült Királyság kvázi EU-tagságának megtartását támogatják.

Az FT egyik forrása szerint a miniszterelnök Olly Robbinsra, befolyásos személyes brexittanácsadójára hallgat. Nem akar szembe menni a brit vállalatok akaratával. Erősen elkötelezte magát amellett, hogy a kereskedelem a lehető legkevésbé érezze meg a brit-EU válást. A vita tárgya, hogy az erősebb viszony ára az Európai Bíróság joghatóságának és az emberek (kelet-európai bevándorlók) szabad mozgásának fennmaradása. Cserébe nyitott maradhat az észak-ír határ és zavartalanul folytatódhat a kereskedelem a kontinens országaival.

Itt a vége

A brit vállalatok elérték türelmük határát a brexittel kapcsolatban - írja a Bloomberg. Mostantól minden kiadással járó döntésüket elhalasztják, amíg választ nem kapnak arra, mi lesz a tartalma a válásnak. Ezt a verdiktet a British Chambers of Commerce üzleti szervezet tudatta a nyilvánossággal azt követően, hogy olyan nagy cégek, mint az Airbus SE, a BMW AG és mások jelezték, hogy visszafogják befektetéseiket a szigetországban.

Hasonló figyelmeztetést fogalmazott meg Mark Carney, a Bank of England elnöke, aki szerint a brexit körüli huzavona miatt elmaradtak olyan beruházások, amelyeket enélkül végrehajtottak volna. Az üzleti szféra olyan elemi kérdésekre sem kapott eddig választ, hogy mi lesz a mobiltelefonos roaming megállapodásokkal (a külföldi telefonálás az EU-ban egy ideje nem kerül többe, mint a belföldi). Emellett persze ott van a vámtarifák ügye. A Nagy-Britanniában élő külföldiek, köztük több százezer magyar jövőben helyzete szintén rendezetlen.

A vállalatok "lázadása" arra utal, hogy az "UK Plc" immáron nem ad több időt Maynek a kormánypárton belüli viták rendezésére. Több mint két évvel a brexitről döntő népszavazás után ezek a kérdések teljesen nyitottak és a miniszterek két élesen szemben álló csoportban csatáznak egymással. David Davis július 20-ára hívta egyeztetése az üzleti világ képviselőit - addigra kiderül, mit tartalmaz a miniszterelnök új terve.

A fotó forrása: Patrik Stollarz/AFP.