Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Tavaly az élve születések száma alig haladta meg a 190 ezret, míg a halálozásoké megközelítette a 257 ezret, így a természetes szaporulatból adódó népességfogyás éves szinten megközelítette a 67 ezret. Idén már az első félévben csaknem nyolcezerrel kevesebb gyerek született a tavalyi év első feléhez képest, miközben a halálozások száma majdnem négyezerrel volt magasabb mint 2016 első felében: emiatt a természetes népességfogyás már az első hat hónapban meghaladta a 48 ezret.

A csecsemőhalandóság (az ezer élve születésre jutó egy éves kor alatti halálozások száma) arányaiban 8,19 ezrelékre nőtt a tavalyi első hat hónap 7,85 ezrelékéhez képest, bár abszolút számokban kevesebb csecsemő nem érte meg első születésnapját (714) mint a 2016 első felében (745). Románia hét ezreléket meghaladó csecsemőhalandóságával továbbra is sereghajtó az Európai Unióban, ahol átlagosan 3,6 csecsemőhalál jut ezer élve születésre - írja az MTI.

A szakemberek a népességfogyás további növekedésére számítanak Romániában, amelynek állandó lakossága 2014-ben csökkent húszmillió alá. Az ENSZ tavalyelőtt közölt előrejelzése 2050-re 14,5 milliós lakosságot jósolt Romániának. (A nyugdíjasok mentik meg Magyarországot?)

A természetes népszaporulat 25 éve, 1992-ben került negatív tartományba Romániában, azóta - ha nem is egyenletesen, de - egyre súlyosbodik a népességfogyás, és a tendencia az utóbbi évben is folytatódott. A kommunista diktatúra utolsó évében (a művi vetélés drasztikus tiltása közepette), 1989-ben még csaknem 370 ezer gyermek született Romániában, míg a halálozások száma akkor még alulról közelítette az évi negyedmilliót.

A rendszerváltáskor még több mint 22 milliós ország drasztikus népességfogyásért - főleg az uniós csatlakozást követő években - elsősorban az elvándorlás volt felelős, Romániából ugyanis több mint hárommillió vendégmunkás költözött Nyugatra (elsősorban Olaszországba, és Spanyolországba). Az utóbbi években azonban a migrációs folyamat leállt (nem távoznak már lényegesen többen, mint ahányan visszatérnek Romániába), és csak áttételesen járul hozzá a népesség csökkenéséhez, azáltal, hogy a kivándorlók főleg a gyermekvállalás szempontjából fontos 25-45 év közötti korosztályból kerültek ki. Ma már Románia népességének csökkenése elsősorban a negatív természetes szaporulatnak tudható be.