Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A világ legnagyobb gazdasági együttműködési övezetének fejlődése elősegíti a renminbi szerepének erősödését a kereskedelmi, pénzügyi és beruházási ügyletekben - fogalmaz a jelentés.

A 398 kínai és külföldi nagyvállalati és pénzügyi szakértő megkérdezésével összeállított tanulmány megállapítása szerint a renminbi nemzetközi szerepe 2017-től fokozatosan gyorsuló ütemben erősödik az új selyemút kezdeményezés potenciális lehetőségeinek egyre optimistább megítélésével párhuzamosan.

A megkérdezett kínai szakértők 80 százaléka, a külföldi szakértőknek pedig 72 százaléka nevezte meg a kezdeményezést a renminbi nemzetközi szerepét erősítő legfontosabb tényezőként.

A kínai deviza nemzetközi szerepének nagy lökést adott a renminbi felvétele is a Nemzetközi Valutaalap (IMF) devizakosarát, az SDR-t alkotó devizák közé az ehhez szükséges makrogazdasági transzparencia feltételek teljesítése után.

A pénzügyi szolgáltató szektorban, ezen belül is elsősorban a kínai vállalatok körében határozott a meggyőződés a renminbi nemzetközi szerepének további erősödéséről az idén, különösen ami külkereskedelmi fizetőeszköz, külföldi számlabetét és deviza-tranzakciós funkcióit illeti.

A felmérésbe bevont kínai vállalatok 63 százaléka, a külföldi vállalatok 47 százaléka és a pénzintézetek 57 százaléka tervezi növelni renminbiben bonyolított nemzetközi tranzakcióit az idén.

A külföldi pénzintézeteknél elhelyezett, renminbiben denominált pénzeszközök értéke 2017 végén 4,28 ezer milliárd jüanra rúgott, 41,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Külföldi pénzintézetek tavaly 247,7 milliárd jüannal növelték a birtokukban lévő renminbiben denominált kötvényállományt, ami így rekordösszegre, 1,15 ezer milliárd jüanra emelkedett - írta az MTI. (Nagyon kedveskedni akarunk Kínának - ezt a cikket olvasta?)