Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A tervezet elfogadását Daniel Constantin mezőgazdasági miniszter jelentette be szerdán. Az általa vezetett szaktárca dolgozta ki a földvásárlás új feltételeit, amely az elővásárlási jog kiterjesztésén alapszik.

Január 1-jén lejár a külföldi magánszemélyek földvásárlására hirdetett hétéves moratórium, amelyről Románia 2007-es csatlakozásakor állapodott meg az Európai Unióval.
Constantin kifejtette: nem akarják korlátozni a külföldi magánszemélyek vásárlási jogát, csak olyan feltételeket akarnak teremteni, amelyek figyelembe veszik, hogy a termőföld nagy érték Románia és a román mezőgazdaság jövője számára.

A miniszter kifejtette, elővásárlási joguk lesz a termőföldek bérlőinek, ami eddig is létezett, de ezt a jogot kiterjesztik a szomszéd bérlőkre is, hiszen Romániának célja a termőföldek szétdaraboltságának megszüntetése. Elővásárlási joguk lesz a 40 évnél fiatalabb gazdáknak is, valamint az államnak, amelyet ezekben az ügyletekben egy illetékes hatóság fog képviselni.

A tárcavezető szerint a rendszer egyszerű, hiszen az eladónak egyszer kell elmennie a polgármesteri hivatalhoz, ott jeleznie kell, milyen ajánlattal rendelkezik román vagy külföldi állampolgár részéről, majd meg kell várnia a harminc napos határidő leteltét. Ha addig nem kap semmilyen visszajelzést, akkor eladhatja a telket. Az elővásárlási joggal rendelkezők értesítése az önkormányzatok kötelessége lesz - magyarázta a miniszter.

A tervezetet a parlamentnek is el kell fogadnia, a kormány reméli, hogy az új jogszabály január 1-jén már hatályba lép.

Romániában jelenleg külföldiek az országban bejegyzett cégeiken keresztül birtokolhatnak termőföldet. A román sajtó szerint több mint 700 ezer hektárnyi termőföld van külföldi vállalkozások tulajdonában, ez csaknem 8 százaléka az ország több mint 9 millió hektárnyi megművelt földterületének.