Az elmúlt öt évben először fordult elő, hogy az Egyesült Királyságba érkező és onnan távozó európai uniós állampolgárok egyenlege 100 ezer alá csökkent - adta hírül a brit statisztikai hivatal adatait a Financial Times (FT). A 2017 szeptemberét megelőző 12 hónapban 90 ezer volt a nettó uniós migráció. Legutoljára 2013-ban volt 100 ezer alatt ez a mutató.

Jönnek mások

A visszaesés erősíteni fogja a vállalatok aggodalmát amiatt, hogy a feszes munkaerőpiacon nem fognak megfelelően képzett alkalmazottakat találni - kommentálta a hírt az FT-nek Tej Parikh, az Institute of Directors üzleti szakmai szervezet vezető elemzője. A betöltetlen állások csúcsokat döntenek, miközben a munkanélküliség történelmi mélyponton van, ezért a cégek egyre nehezebben találnak tehetséges embereket - tette hozzá.

Ezt a vélekedést támasztja alá, hogy a vállalatok láthatóan más forrásból próbálják pótolni az EU kelet-közép-európai régiójából immáron kisebb számban érkező vendégmunkásokat. A statisztikai adatokból ugyanis kiderült, hogy a nem EU-s államokból, azaz az arab világból, Indiából, Afrikából és Ázsiából érkező bevándorlók száma nettó 205 ezer volt a tavaly szeptembert megelőző egy évben.

Tapsol a miniszter

Caroline Nokes bevándorlásügyi miniszter üdvözölte az adatokat. Szerinte ez az első lépés afelé, hogy a kormány elérje célját, a bevándorlás lefaragását évi több tízezres szintre. Felhívta a figyelmet arra, hogy a nettó migráció 29 ezerrel csökkent egy év alatt.

Szétszálazva a számokat kiderül, hogy az Egyesült Királyságba a vizsgált időszakban az egy évvel korábbinál 47 ezerrel kevesebb, 220 ezer ember érkezett az EU-ból, míg a távozók száma 28 ezerrel, 130 ezerre nőtt. A 2004 után csatlakozott kelet-közé-európai országból, köztük Lengyelországból és Magyarországból 51 ezren érkeztek és 39 ezer ezekhez tartozó állampolgár távozott.

A munkaadóknak gondot okoz, hogy havi kvóták korlátozzák az úgynevezett Tier 2 vízumok kiadását, amelyekkel az EU-n kívüli országokból érkező képzett vendégmunkások juthatnak be Nagy-Britanniába. A kérvények száma decemberben, januárban és februárban meghaladta az érvényben lévő korlátot. Egyebek mellett orvosok beutazásának engedélyezését tagadták meg.

Hiányzik a stratégia

Sok vállalatvezető úgy véli, hogy az EU-s bevándorlás azért lassul, mert a kormány az elmúlt másfél évben képtelen volt előállni egy világos stratégiával arra vonatkozóan, hogyan képzeli a migrációt a brexit után.

Összességében figyelembe véve, hogy 52 ezerrel több brit állampolgár hagyta el hazáját a vizsgált időszakban, mint ahányan hazatértek, 244 ezer bevándorlóval nőtt a szigetország népessége. Ez lényegében megegyezik a 2017 júniusáig feljegyzett éves nettó 230 ezres bővüléssel - szeptemberben megdobják az érkezők számát a diákok.

Mind az EU-s, mind az EU-n kívüli bevándorlás növeli Nagy-Britannia lakosságát - emeli ki Nicola White, a statisztikai hivatal nemzetközi migrációs vizsgálatokért felelős vezetője. A brexit befolyásolhatja az emberek döntését arról, hogy az Egyesült Királyságban vállalnak-e munkát vagy sem, de emellett számos további indokuk lehet az érkezésre és a távozására, ami bonyolult feladattá teszi a migráció kezelését.

Maradnak a lengyelek

Az a remény, hogy a rekordalacsony munkanélküliség, az 500+ családtámogatási program, illetve a növekvő fizetések gyorsan növelik az Egyesült Királyságból hazatérő lengyelek számát, egyelőre nem igazolódott be - vonta le a következtetést a friss brit statisztikából a gazeta.pl. Az elmúlt év végén az EU más országainak 2,3 millió polgára dolgozott a szigetországban, ebből 961 ezer a 2004 után csatlakozott kelet-közép-európai államokból érkezett. Számuk mindössze 53 ezerrel volt kevesebb, mint egy évvel korábban.

Ugyanakkor Nagy-Britannia sokkal vonzóbb lett a nyugat-európaiak szemében - az EU eredeti 14 országából 1,01 millióan, azaz 79 ezerrel többen vállaltak munkát a szigetországban, mint egy évvel korábban. Még gyorsabban nőtt a 2007-ben csatlakozott Romániából és Bulgáriából beutazók száma. Összesen 79 ezren érkeztek ezekből az országokból, így számuk 24 százalékkal, 364 ezerre nőtt.

A kép forrása: Pixabay