Miután a lengyel média a hét elején feltűnően hallgatott Vlagyimir Putyin orosz államfő magyarországi látogatásáról - miközben egyébként minden oroszországi eseményt nagy figyelemmel kísérnek -, a hét közepén végre megjelent egy beszámoló-kommentár a gazeta.pl portálon.

Egyrészt, másrészt

A cikk kiemeli, hogy az orosz elnök idén már másodszor tett látogatást Magyarországon, mint lelkes dzsúdós Orbán Viktorral együtt szurkolt a sportág világbajnokságán. A magyar média beszámolt arról, hogy az orosz elnök ugyan késett a sporteseményről, de azután megjelent a VIP-lelátón. Az eseményről Orbán fotót is kitett Facebook-profiljára.

Nem csupán a sportról beszélgettek azonban, hanem a paksi erőműről is. A Kreml rövid nyilatkozatban közölte, hogy Putyin és Orbán többek között a két ország közötti kereskedelmi- gazdasági együttműködéséről folytatott tárgyalást.

- Vélemény
A hallgatás oka talán az lehetett, hogy kényelmetlen volt látni, amint a varsói kormány liblingjének számító Orbán Viktor magyar miniszterelnök a lengyelek ősellensége, Oroszország kemény vonalas első emberével viccelődik. A találkozót nehezen találhatták jelentéktelennek annak tükrében, hogy a világsajtó meglehetősen nagy terjedelemben számolt be róla.

A cikk arról is beszámol, hogy Putyin magyarországi látogatása alatt fütyülő tiltakozókat lehetett hallani. Az Együtt olyan táblákat tartott a magasba, amelyek azt hirdették: Nem leszünk orosz gyarmat!. A Momentum mozgalom tagjai Putyin-maszkokkal az arcuk előtt jelentek meg és olyan pólókat viseltek, amelyek felirata azt hirdette: Hajrá szólásszabadság, hajrá Magyarország!