Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nem először az egy éve regnáló brit vezetés történetében a brexittel kapcsolatos ellentétek óriási zűrzavart okoznak a kormánynál - írja a Bloomberg. David Davis brexitügyi miniszter (képünkön) a hírek szerint dühös főnökére, Theresa Mayra, mivel a miniszterelnök legújabb javaslata szerint az Egyesült Királyság az EU vámuniójának része maradna, amíg ki nem találják, hogyan működjenek a vámhatárok az ír-észak-ír határ átjárhatóságának megszüntetése nélkül.

A vita nagyon gyorsan eldurvult, egészen odáig, hogy Davis és szövetségesei nem tudták egyértelműen cáfolni azokat a spekulációkat, amelyek szerint szerint a nézeteltérés miatt lemondhat a miniszterségről. A kormányon belül szintén elutasítja a meghatározatlan ideig tartó vámuniós részvételt Boris Johnson külügy-, Liam Fox kereskedelmi és Michael Gove környezetvédelmi miniszter.

Titokzatosság

A Times jelentése szerint ezt a keménybrexit-párti csapatot nem értesítették előre arról, hogy a kormányfő ezzel a javaslattal áll elő, ezért azzal vádolják Mayt, hogy átverte őket. A kormány szűkebb brexitkabinetje, amelyben a legfontosabb minisztererek vesznek részt, csütörtökön tartja újabb ülését.

A sajtó egy napig azt találgatta, hogy May és Davis ezen a tárgyaláson csap-e össze vagy még ez előtt rendezik konfliktusukat. Végül elfogadtak egy szöveget, amely szerint a szigetország a végső megállapodásig része maradna a vámuniónak, ám "várhatóan 2021 végéig" alakítják ki az új rendszert. Davisnak hétfőn kell képviselnie Nagy-Britanniát az EU-s válási tárgyalások újabb fordulójában Michael Barnier uniós főtárgyalóval szemben.

Rázza a fejét az EU

Eközben az EU-s szakértők úgy látják, hogy valójában nincs miről tárgyalni. Továbbra is úgy vélik, hogy szükség van egy tartalékterve, amelynek segítségével el lehetne kerülni az ír-észak-ír határ felkeményedését abban az esetben, ha nem sikerülne időben megállapodni a szigetország és az EU új kereskedelmi viszonyáról.

Brüsszel álláspontja szerint a dolog természeténél fogva - mármint, hogy az Egyesült Királyságnak egy adott pillanatban mégiscsak ki kell lépnie az EU-ból - semmilyen átmeneti periódus nem lehet nyílt végű. Nem állhat elő az a helyzet, hogy nem tudjuk, mi történne például 2022-ben vagy bármikor máskor, amikor egy hosszabb átmeneti időszak lezárulna.

Holtpont

A brit tárgyaló fél semmilyen javaslatot nem tesz le az asztalra a válási tárgyalásokon addig, amíg a kormány tagjai dűlőre nem jutnak arról, mivel álljanak az EU elé - tudta meg a Bloomberg az ügyhöz közel álló forrásoktól. Eközben a brüsszeli apparátus beletörődve figyeli a szigetországban zajló politikai drámát.

Sokan azt hitték, hogy az ír ügyet megoldották decemberben, amikor mindkét fél elkötelezte magát a határ nyitva tartása mellett. Az EU drasztikusan csökkentette elvárásait a június végi csúcson elérhető eredményekkel kapcsolatban. Úgy vélték, hogy az ír határ ügyén túlléphetnek, hogy a jövendő brit-EU-viszonyról kezdjenek tárgyalni, ám most már úgy látják, hogy a legalább júliusig vagy még tovább elcsúszik a határprobléma megoldása.

A fotó forrása: Daniel Leal-Olivas/AFP.