Nagy-Britannia népe csütörtökön járul az urnákhoz, hogy az előrehozott parlamenti választáson döntsön a 650 fős alsóház képviselői helyeiről. Az egyfordulós választáson csak egyéni képviselőkre voksolnak az emberek, nincs listás szavazás. A mandátumok nagy része borítékolhatóan ahhoz a képviselőhöz kerül, aki most is birtokolja, ezért 100 billegő körzetben dőlhet el a szavazás sorsa - írja a Bloomberg.

A két évvel ezelőtti választáson - amelyen a közvélemény-kutatások a Munkáspárt győzelmét jósolták - éjjel két óra körül derült ki, hogy a David Cameron vezette Konzervatív Párt lesz a befutó. Végül 12 fős többséget szereztek - ezt szeretné többszörösére növelni Theresa May, Cameron utódja a pártelnöki és a miniszterelnöki székben, hogy lényegében szabad kezet kapjon a brexittel kapcsolatos tárgyalások levezénylésére.

Billegő székek

Hogy ezt a célt sikerül-e elérnie, az a billegő körzetek eredményétől függ. Az ezzel kapcsolatos előrejelzések meglehetősen széles sávban szóródnak. A May nézőpontjából legkedvezőbb közvélemény-kutatási eredmény alapján arra sz ámíthat, hogy a többségét legalább 80 képviselői hellyel növelheti, azaz 100 fölé mehet a konzervatívok parlamenti túlsúlya. A toryk nézőpontjából legkedvezőtlenebb előrejelzés szerint a Konzervatív Párt elveszít 15 mandátumot, és ezzel elbukja parlamenti többségét is.

Exit pollok és részeredmények

A szavazóhelyiségeket helyi idő szerint este tíz órakor zárják. A média ekkor fogja nyilvánosságra hozni az exit pollokat. Ezek 2015-ben 316 mandátumot jósoltak a toryknak, ami kevés lett volna a többséghez, míg 239-et a Munkáspártnak. Végül az előbbiek 331 képviselői helyet szereztek, míg az utóbbiak 232-t.

Ahogy folyamatosan érkeznek a részeredmények a tévétársaságok egy része a végeredményre vonatkozó előrejelzéseket tesz majd közzé. Várakozások szerint az éjszaka valamikor fél kettő táján kezdhet izgalmassá válni. Ekkor derül ki, hogy három jelenleg munkáspárti kézben lévő mandátum átvándorol-e a torykhoz. Ha hozzájuk pártolnak a szavazók, akkor sejthető lesz, hogy több mint 50 fős parlamenti többségre számíthatnak.

Jó reggelt, Európa!

A britek és a világ reggel 6 órára tisztában lesznek azzal, hogy May miniszterelnök asszony megkapta-e azt a többséget, amit szeretett volna. Ekkor ugyanis már több mint 600 mandátum sorsa válik világossá. May vagy ellenfele, a Munkáspárt vezére, Jeremy Corbin kialvatlan szemekkel a tévékamerák elé állhat, hogy elmondja győzelmi beszédét.

Ezt követően a politikai iránt érdeklők figyelme vagy arra irányul majd, hogy a győztes milyen összetételű kormányt állít össze, vagy, ha egyik nagy pártnak sem lesz abszolút többsége (hung parliament), akkor elkezdődnek a koalíciókötéssel kapcsolatos találgatások.

Macron kaszálhat

Franciaországban a hét végén lesz a parlamenti választások első fordulója. A tét ugyanaz, mint Nagy-Britanniában: meglesz-e az ország vezetőjének - a független Emmanuel Macronnak - a gondtalan kormányzáshoz szükséges többsége. Az Ipsos közvélemény-kutatása, amelyt Le Monde napilap megrendelésére készített, az államfőnek kedvez. Eszerint Macron kevesebb mint egy éve alapított pártja, amely sok új arc mellett főként volt baloldali politikusokat importált, 395-425 mandátumra számíthat az 577 fős törvényhozásban. Ezzel megvan az esélye annak, hogy a 39 éves Macron két évtizede nem látott többségre támaszkodva kormányozhasson.