Tárgyalásokat kezd a kormánypárt az ellenzékkel azért, hogy támogassák a Görögország kimentését szolgáló csomagot - jelentette be Georgiosz Papandreu miniszterelnök. Ha az ellenzék visszaül a tárgyalóasztalhoz és a parlamentben is támogatja a mentőcsomagot, nem kell népszavazást tartani - tette hozzá.

Megerősítette, hogy nem kérdéses a görög eurózóna-tagság, az előre hozott választások pedig komolyan kockáztatnák, hogy az ország csődbe megy.

Korábban a miniszterelnök munkatársai jelezték: nincs értelme a népszavazásnak, ha konszenzus alakul ki a két legnagyobb párt között a további komoly megszorításokat is jelentő 130 milliárd eurós mentőcsomag kapcsán.

Az euró erősödéssel reagált Papandreu szavaira, a keresztárfolyam - amely korábban Mario Draghi ECB-elnök szavai és a váratlan kamatvágás nyomán került lejtőre - 1,3680 közeléből 1,3760 közelébe emelkedett.

El lehet menni

A népszavazási ötlettel meglepetésszerűen előrukkolt Papandreura mind erősebb nyomás nehezedik belföldről és külföldről egyaránt, az események villámsebességgel követik egymást.

Görögországnak nem utalják át az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap támogatásának aktuális, nyolcmilliárd eurós részletét a pénzügyi mentőcsomagról esedékes népszavazás előtt - jelezték szerda este diplomáciai források a franciaországi Cannes-ban, ahol megkezdődött a görög válság kiéleződése miatt rendezett válságtanácskozás. A minicsúcson Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia államfő is világossá tette, hogy Görögország eurózóna-tagságát tekintik a népszavazás tétjének és addig egy centet sem lát Athén, amíg a voksolás nem mutatja az elköteleződést a valutaunió mellett.

Egy napra rá ennél is keményebb hangot ütött meg Európa Athénnal szemben. Az Európai Bizottság közölte ugyanis, hogy az uniós egyezmények értelmében amennyiben Görögország az eurózóna elhagyása mellett dönt, az EU-ból is távoznia kell.

Nem jó ötlet a népszavazás

Csütörtökön Papandreu elvesztette többségét a parlamentben, a kormányzó szocialista párton (Pasok) belüli lázadást Evangelosz Venizelosz pénzügyminiszter indította el, kihátrálva a miniszterelnök és főleg annak népszavazási ötlete mögül. A szocialista képviselők egy kisebb csoportja ráadásul azt fontolgatja, hogy miniszterelnöki posztra az ECB volt alelnökét, Lukasz Papademoszt kérjék fel, hogy ő rántsa vissza Görögországot a pénzügyi szakadék széléről.

A népszavazást már az ötlet ismertetése után közvetlenül is ellenezte számos Pasok-politikus. Az újabb kemény megszorításokkal járó csomag elfogadtatása érdekében felvették a nemzeti egységkormány alakításának - ennek a vezetője lehetne Papademosz -, illetve az előrehozott választások kiírásának lehetőségét. Utóbbit akarja az ellenzék, amely kifogásolja, hogy az uniós pakkban nincsenek a görög gazdaság növekedését serkentő elemek.