Az Irma jelenti a legnagyobb veszélyt Kuba északi részére és Floridára az 1992-ben pusztító Andrew hurrikán óta - fejtegette a CNBC-nek Jeff Masters meteorológus-könyvszerző, hozzátéve, hogy a forgószelek erősségének minősítésére szolgáló ötfokozatú skálán hivatalosan 5-ös szintűnek minősített vihar tovább erősödik.

Az amerikai hírportál sorra vette, hányféleképpen fogja eltüntetni a föld színéről Imra mindazt, ami az útjába kerül. Amire mindenkinek fel kell készülnie az az, hogy ez a hurrikán nem egy olyan lassan, már-már méltóságteljesen mozgó forgószél, mint elődje a Texast árvízzel és más csapásokkal sújtó Harvey volt. Ez a vihar gyors, éles és több mint kíméletlen. A természet haragjának őszinte megnyilvánulása, egy igazi istencsapása.

Szél

Míg Harvey azzal okozta a legnagyobb kárt, hogy óriási víztömeget zúdított a szárazföldre, addig Irma legerősebb fegyvere a szél. Jelenleg 300 kilométer/órás széllökésekről szólnak a hírek, amivel a forgószél a Saffir-Simpson-féle skálán elérte a legmagasabb, 5-ös besorolást. Ha azonban le akarnánk írni a szél valódi erejét, akkor 6-os osztályzatot kellene adnunk neki.

Ez a fajta szélfúvás úgy működik, mint egy gigantikus fűnyíró. A váz köré épül házat többségét és a fákat egyszerűen letarolja a föld színéről. A villamos hálózatoknak ugyanez lesz a sorsa. A meteorológusok ráadásul arra számítanak, hogy a hét hátra lévő részében az Irma megmarad 4-es vagy 5-ös erősségű hurrikánnak.

Víz

A víz kétféle formában fog pusztítani: gigantikus hullámokként és óriási esőként. Közvetve részben ennek hátterében is a szélfúvás áll, amely az átlagosnál jóval magasabbra korbácsolja az óceán hullámait. Irma a legsúlyosabb esetekben 5-10 méterrel magasabb hullámokat fog produkálni, de még a legkisebbek is közel egy méterrel lesznek magasabbak a szokásosnál.

A várható eső mennyiségét 20-30 centiméter közé becslik. Ilyen mennyiségű víz könnyen okozhat váratlan áradásokat és földcsuszamlásokat. A "szerencsésebb" területek megúszhatják 3-10 centi esővel, de lehetnek olyan területek, amelyekre 50 centiméternyi, azaz félméteres víztömeg zúdulhat.

Bizonytalanság

Miközben a meteorológusok nem biztosak abban, hogy az Irma fölcsuszamlásokat fog okozni Floridában, azt ajánlják az ott lakóknak, hogy hallgassanak a hatóságok figyelmeztetéseire és készüljenek fel a legsúlyosabb csapásokra. További bizonytalanság, hogy egyelőre nem tudható, tovább mozog-e majd a forgószél az USA keleti partja mentén.

Mivel az Irma egy óriási kiterjedésű forgószél, jó ha nem ragaszkodunk mereven az előre jelzett útvonalához. Még a közepétől viszonylag távol is súlyos károkat okozhat - figyelmeztet Daniel Brown hurrikánspecialista időjós. Nyomatékosan felhívta a környék lakóinak figyelmét, hogy élesítsék a hurrikáncsapások idejére készített terveiket.

Címlapkép: Brendan Smialowski / AFP