A hivatalos banki csatornákon keresztül Szerbiából tavaly 20 milliárd 478 millió eurót utaltak külföldre - írta az újvidéki Magyar Szó -, bár az összeg túlnyomó része a behozott áru és a szolgáltatások kifizetésére irányult. A kifizetések helyszíneire vonatkozóan pontos adatok nincsenek.

A nyilvánosság számára csupán a közvetlen pénzátutalásokra, az árucsere-forgalomra, a vállalatok közti adósságok rendezésére, a vállalatokra, valamint az államok közötti adósságok rendezésére vonatkozó adatok elérhetőek. A múlt év 9 hónapjában a szerbiai polgárok külföldi átutalásai - összesen 203,5 millió euró - tovább növekedtek.

A hivatalos adatok gyűjtése mellett Szerbiában semmilyen intézet nem követi az illegális pénzátutalásokat. Az egyesült államokbeli Global Financial Integrity évente közöl jelentést 145 ország nem hivatalos pénzátutalásairól. Ezen a listán a törvénytelenül átutalt pénzmennyiséget tekintve Szerbia az előkelő 19. helyet foglalja el. A nemzetközi világgazdasági válság az illegális pénzpiacon is megtette a hatását, így évente 5 milliárd dollár helyett már csak 4,5 milliárdot utalnak át titkos csatornákon Szerbiából külföldre. 2003 és 2012 között törvénytelen módon összesen 45,66 milliárd dollárt vittek ki az országból.