A szakértők és a lapok publicistái a február 1-jén kezdődő amerikai előválasztások jelentőségének, üzenetének találgatásával töltötték január utolsó hetét. Egyes politológusok arról értekeztek, hogy az Iowa államban kezdődő szavazások tétje nem is az, hogy melyik jelölt győz, hanem az, hogy ki szerepel jobban az előzetes várakozásokhoz képest - derült ki a Bloomberg cikkeiből.

A harc ugyanis még nagyon hosszú, ezért a közvélemény-kutatásokban és a sajtó tippjeiben megjelenő "elméleti" erősorrendet helyre rázhatják a valós szavazások, amelyek megmutatják az igazi erőviszonyokat. Ezekből derülhet ki, hogy valójában ki, meddig jutott a szavazók meggyőzésében.

A tévedés kockázatát persze így sem lehet kizárni, mert lehet, hogy az összehasonlítási alapul szolgáló utolsó népszerűségi indexek olyan torzak voltak, hogy az azokhoz képest elért siker vagy bukás nem mond semmit.

Mit kér a nép?

A találgatás helyett más módszert választott véleménye megalapozására Leonid Bershidsky, a Bloomberg orosz származású, Berlinben élő publicistája, aki úgy döntött részt vesz Donald Trump ingatlanmágnás egyik iowai kampányrendezvényén. Arra volt kíváncsi, kik és miért támogatják a Republikánus Párt jelöléséért harcba szállt üzletembert, aki torony magasan vezeti a konzervatív szavazók körében végzett közvélemény-kutatásokon.

Az volt a benyomása, mintha a németországi Szászországban, a bevándorlásellenes Pegida mozgalom szülőföldjén lenne. Ott a német vezetéknévvel rendelkező emberek csak egy dologról akarják meggyőzni a nézeteik okát firtató érdeklődőt. Arról, hogy a bevándorlók azért jöttek Németországba, hogy elvegyék a helyiek jövedelmét.

Kiröhögték

Bershidsky szóba elegyedett egy 63 éves munkással, Pat Treiburgerrel, aki a térségben 23 ezer embert foglalkoztató Allsteel bútorgyárnál is megfordult. Együtt dolgoztam velük - mondta a bevándorlókról. Nem csináltak titkot abból, hogy a jövedelmünkre fáj a foguk. Idehozták a barátnőiket és a számtalan gyereküket. Kidolgoztam a lelkem, miközben az arcomba nevettek.

A politikai gyűlésnek helyet adó Muscatine megye lakosságának 90 százaléka fehér, Iowában kevesebb mint 150 ezer bevándorló él, akik a lakosság 4,8 százalékát teszik ki. (Szászországban három százalék ez az arány.) Az emberek mégis úgy érezték, hogy államuk a mexikói bevándorlók egyik gyűjtőhelye. És Trump az az ember, aki véget vet az érkezésüknek.

Kik ezek?

A rendezvényre úgy 2000 ember volt kíváncsi. Arra a kérdésre, hogy miért támogatják Trumpot, a legkülönbözőbb válaszokat adták. Az államadósságot rendbe kell tenni - mondta a 32 éves Matt Zaehringer teherautó-sofőr, hozzátéve, hogy arra céloz: úgy kell bánni a pénzzel, ahogy az üzletember a saját bankszámláját kezeli. Matt Nichols 37 éves kisvállalkozónak elég annyi, hogy az ingatlanmágnás nem politikus, hanem üzletember.

A Bloomberg publicistája nem érezte úgy, hogy ezek az emberek egy autoritárius vezetőre vágynak. (Sokan vádolják ilyen hajlamokkal Trumpot.) Nem akarnak olyan vezetőt, aki a gondjukat viseli. Inkább az elnökjelölt-aspiráns személyisége, politikai állásfoglalásai ragadták meg a figyelmüket.

Nem profi politikus

Aztán megjelent a színen Trump, és Bershidskynek - aki Moszkvában nőtt fel, ezért nem voltak túl magas igényei a politikusokkal szemben - azonnal világossá vált, hogy jól gondolja: nem politikusi képességeivel hódít a volt üzletember. Életének egyik legrosszabb beszédét hallotta, amelyben a szónok lényegében egyetlen mondatot sem fejezett be és össze-vissza csapongott.

A közönség sem tudta követni a követhetetlent, ezért az emberek egymással kezdtek trécselni. A helyzet akkor változott meg, amikor Trump-ellenes tüntetők megzavarták a show-t. A tömeg feldühödött.

További üvöltözést eredményezett, amikor a szónok arról beszélt, hogy a tévéhálózatok nem ismerik el népszerűségét. A legnagyobb tetszésnyilvánítást azonban azzal váltotta ki, amikor azt mondta, hogy a kormány minősítésére a "hülye" jobb szó, mint a "hozzá nem értő".

Menjenek a fenébe!

A Bloomberg publicistája úgy érezte, hogy a tömeg körülötte nem igazán kíváncsi Trump ígéreteire, még azokra sem, amelyek tetszenek neki, például a menekülteket megállító kerítésre az USA déli határán vagy a hadsereg megerősítésére. Ahogy az ingatlanmágnást éltették, úgy érezhették, hogy visszaszóltak a főnöküknek, aki megalázta őket, vagy a politikusoknak, akik számtalanszor kiénekelték már a sajtot a szájukból.

Ő az egyetlen, aki őszintén képvisel engem, nem tartozik senkinek, azt mondhatja, amit gondol - idézi a tudósítás a 64 éves Rick Sharpot. Trump vonzerejét az adja, hogy gondolkodás nélkül beszólhat a nagy hatalmú embereknek, hogy pénzügyileg független, hogy ostorozhatja a politikai elit feltételezett butaságát.

Trump azoknak az embereknek a hangját képviseli, akik nem hisznek az állami újraelosztásban. Akik arról álmodnak, hogy csinálnak egy nagy rakás pénzt, és aztán ráboríthatják a főnökükre az asztalt.

Hiba a bojkott

Donald Trump hibát követett el azzal, hogy kihagyta a republikánus jelöltek utolsó vitáját az első előválasztás előtt (azzal az indokkal, hogy a Fox tévécsatorna moderátora elfogult vele szemben) - véli Margaret Carlson, a Bloomberg politikai publicistája. Először is ezzel átadta a szereplési lehetőséget ellenfeleinek, akikre ráadásul a bojkott bejelentése miatt a korábban várhatónál nagyobb figyelem jut majd. Ki is használták ezt: gúnyolódtak távol lévő ellenfelükön, megjegyezve például, mennyire hiányolják a színpadról.

Másodszor rossz üzenetet küldött a republikánus szavazóknak. Ha kiállt volna a médiával szemben, annak ellenére, hogy utálja a sztár újságírókat, azzal összhangba került volna velük, ugyanis sok kisember közvetlenül a használtautó-nepperek után az újságírókat veti meg a leginkább. Azzal viszont, hogy nem ment el, elrontotta a show-t.

A néző joggal várja el, hogy az elnökjelölt-aspiránsok megjelenjenek a vitákon, igyekezzenek eladni politikájukat neki. Mit képzel magáról az, aki a párt sikerét is kész veszélyeztetni azzal, hogy kivonja a sztárt (ez esetben önmagát) a politikai műsorból. Sokan feltehetik maguknak a kérdést: miért kockáztatnák meg, hogy egy ilyen emberre adják a voksukat.